De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 27 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Amerikaanse economie sinds maart in recessie

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - De Verenigde Staten verkeren nu officieel in een recessie na de langste onafgebroken periode van economische groei uit de geschiedenis. Dit is gisteren bekendgemaakt door de 'economische scheidsrechter van de VS', het National Bureau of Economic Research (NBER).

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 30kb)
Grote warenhuizen maken melding van recordverkopen bij het begin van de feestmaand. (Foto: EPA)
Volgens het NBER is al sinds maart van dit jaar sprake van een recessie. De terreuraanvallen van 11 september hebben de val van de economie verscherpt. "In maart bereikte de economie een hoogtepunt, het markeerde tevens het einde van de precies tien jaar durende expansie en het begin van de recessie", aldus het NBER, een forum van vooraanstaande economen.

Het comité baseert zich onder andere op de cijfers over de stijgende werkloosheid en de gedaalde industriële productie. De werkloosheid ligt met 5,4% op het hoogste niveau in vijf jaar tijd; een jaar geleden was dat nog 3,9% - het laagste peil sinds dertig jaar. De industriële productie is al dertien maanden aan het teruglopen.

De terroristische aanslagen hebben de economie waarschijnlijk definitief over de rand van de afgrond geduwd. "Vóór de aanvallen was al sprake van een economische teruggang, maar die was mogelijk te mild om in aanmerking te komen voor het predikaat recessie", aldus het NBER.

Één lid van het zes economen tellende comité verklaarde echter dat het ergste alweer achter de rug is en dat het herstel mogelijk al is ingezet. Alom wordt aangenomen dat de economie in het tweede kwartaal van komend jaar weer in de lift omhoog zit. In dat geval zou de door het NBER vastgestelde recessie voorbij zijn na een jaar - de gemiddelde duur van de tien recessies die de VS hebben getroffen sinds de Tweede Wereldoorlog.

Topman William Poole van de Federal Reserve Bank in St. Louis toonde zich gisteren bepaald niet onder de indruk van de pessimistische conclusies van het NBER. Poole signaleert juist tekenen van herstel. "Als dit een recessie wordt genoemd, dan is het wel een atypische", aldus Poole, die erop wijst dat de "fundamenten van de Amerikaanse economie een substantiële sterkte vertonen".

Met name de huizenmarkt en de autoverkopen lijken niet te worden aangetast door de malaise. De index van het consumentenvertrouwen, die morgen wordt gepubliceerd, is naar verwachting in november voor het eerst in vijf maanden weer gestegen. Grote warenhuizen als Wal-Mart maken melding van recordverkopen bij het begin van het feestseizoen, dat vorige week is ingezet na Thanksgiving. Wal-Mart heeft afgelopen vrijdag een topomzet geboekt van $1,25 miljard, zo meldde het concern gisteren.

Volgens topbankier Poole, die deel uitmaakt van het rentebeleidscomité bij het stelsel van centrale banken, is het voorzichtige herstel echter kwetsbaar. Hij zegt dat de Fed klaarstaat om desnoods voor de elfde keer dit jaar de rente te verlagen in een poging de economie verder uit het dal te trekken. De Fed schroefde de rente begin november omlaag naar 2%, het laagste tarief sinds het presidentschap van John F. Kennedy veertig jaar geleden. Fed-voorzitter Alan Greenspan en zijn collega's zijn naar verluidt bezorgd dat de tien rentedalingen een economische inkrimping niet konden voorkomen.

Het NBER bekijkt de situatie van maand tot maand, in tegenstelling tot het ministerie van Handel waar de veranderingen per kwartaal worden geanalyseerd. In het algemeen wordt een recessie gekwalificeerd als twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei. Het comité wacht vaak erg lang. Zo werd de laatste recessie van 1990-1991 pas door het NBER uitgeroepen een maand nadat deze alweer achter de rug was.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 27 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.