De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 27 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Nieuwe drukte om KPN
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs is de week gisteren kalmpjes begonnen. De AEX-index sloot vrijwel onveranderd (0,06% hoger) op 506,91 punten. Toch was het allerminst een saaie dag, wat nieuws betreft. De berichtgeving over de Amerikaanse recessie en met name rond KPN zorgde daarvoor.

Ook de meeste andere Europese beurzen maakten pas op de plaats. Zo sloten Frankfurt en Parijs licht in de min en klom Londen een fractie naar boven. Het slechte nieuws uit Amerika maakte dus weinig indruk. Beleggers zijn door de moeilijke laatste maanden echte "shock troops" geworden en kunnen tegen een stootje, zo lijkt het.

Dat de Amerikaanse economie al drie kwartalen in een recessie verkeert, maakte dan ook weinig indruk. Dit, althans, is de conclusie van een forum van economen van het National Bureau of Economic Research (NBER). Volgens de organisatie daalde de economische activiteit vanaf maart, hetgeen het begin van een recessie zou markeren.

Beleggers kijken liever vooruit en vonden steun bij de president van de Federal Reserve Bank in St. Louis. Die verkondigde gisteren juist tekenen van herstel te zien.

Dat sentiment kreeg een steuntje in de rug door de cijfers van de Taiwanese chipproducent TSMC. De fabrikant verhoogde gisteren de winstverwachting voor dit boekjaar omdat er meer orders zijn ontvangen dan eerder verwacht. Philips, dat een belang van 25% heeft in de chipproducent, profiteerde van het goede nieuws. Het hoofdfonds klom 2% op 32,60. De koerswinst kon wellicht ook worden toegeschreven aan uitspraken van topman Gerard Kleisterlee. Die liet weten dat de bodem in de chipmarkt waarschijnlijk is bereikt, al durfde hij niet te voorspellen wanneer de markt weer aantrekt. ASML, fabrikant van chipmachines, ging in het kielzog een miniem stapje omhoog. Het aandeel koerste een half procent in de plus op 20,45.

Onze telecomtrots KPN stond volop in de schijnwerpers. Aanleiding is wederom de beloningsstructuur voor topman Ad Scheepbouwer. De nieuwe kapitein blijft verbazen, en niet alleen wegens zijn operationele prestaties.

Nadat vorige week beroering was ontstaan over het riante optiepakket van de kersverse KPN-topman, viel menig belegger gisteren opnieuw de mond open van verbazing. Want Scheepbouwer blijkt met gevoel voor detail zijn eigen financiële zekerheden te hebben geregeld. Zo is er alvast een gouden handdruk bedongen bij een gedwongen vertrek en krijgt de topman nog meer opties, indien de prestaties van KPN zich positief ontwikkelen. En dat terwijl de melding van de 1,6 miljoen opties (waarde op papier bij afsluiting: circa 10 miljoen) die de topman alleen al kreeg voor het zetten van zijn handtekening onder het arbeidscontract, al tot een storm van kritiek leidde.

Scheepbouwer zit er dus sowieso warmpjes bij, hetgeen niet van al zijn KPN-onderdanen kan worden gezegd. Zij gingen onlangs akkoord met een stevig loonoffer, terwijl 2800 anderen worden geconfronteerd met een gedwongen ontslag. De buitenwacht vraagt zich zo langzamerhand af of niemand in de KPN-top had kunnen bedenken dat dergelijke beloningen (bij KLM wordt door de top zélf in moeilijke tijden als eerste een loonoffer gebracht) een verkeerd signaal afgeven. Immers, naast het personeel leveren ook beleggers in: zij kunnen naar hun dividend fluiten.

De nieuwste ophef was voor KPN gisteren wél aanleiding een persbericht uit te geven. Daarin meldde het telecomconcern dat Scheepbouwer volgens "internationale maatstaven" wordt beloond. Vraag is echter of Nederland met zijn alom geprezen poldermodel daar boodschap aan heeft. Het kabinet hult zich tot dusverre vooral in stilzwijgen en de belegger strafte het hoofdfonds in ieder geval niet af. Het aandeel KPN klom gisteren 2,7% op 6,03. Vraag is evenwel hoe spontaan de koersstijging is. De Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (Sobi) heeft namelijk gewaarschuwd dat banken die de komende KPN- emissie begeleiden, het recht hebben om de koers op te drijven. Zo hopen de banken speculanten buitenspel te zetten.

Heineken leverde 0,9% in op 41,74. De bierbrouwer lijkt naast een nieuwe prijs, het Britse Carling, te grijpen nu het Amerikaanse drankenconcern Constellation Brands een bod van circa 5 miljard heeft uitgebracht. De Britse brouwer heeft een belang van zo'n 18% op de Engelse biermarkt.

Vandaag zullen de meeste ogen op Ahold zijn gericht. De grootgrutter presenteert voorbeurs zijn derdekwartaalcijfers. Analisten rekenen gemiddeld op een nettowinst van 259,6 miljoen (voor afschrijving goodwill) en een winst per aandeel van 0,33.

Effectenbank Stroeve was een van de minder optimistische rekenaars, to say the least. Volgens een analist van de bank zullen problemen in Latijns-Amerika en ook bij de Amerikaanse Foodservice-activiteiten in de cijfers doorwerken. Het aandeel kreeg dan ook een nieuw verkoopadvies aan de broek. Op de beurs steeg Ahold wel een fractie: met 0,2% op 33,30.

Paul Jansen




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 27 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.