AMSTERDAM - KPN had in plaats van een schuld van ongeveer 50 miljard thans een meer draaglijke schuldpositie kunnen hebben, als in de zomer van 1994 een belang was genomen in America Online (AOL). De telecomonderneming had toen de mogelijkheid 10% van de aandelen AOL te kopen voor $200 miljoen.
De bedoeling was dat KPN AOL Europe zou opzetten samen met de Amerikaanse moedermaatschappij. Later nam de waarde van AOL toe tot het astronomische bedrag van $200 miljard, genoeg om de mediagigant Time Warner over te nemen. Het belang van KPN zou dan $20 miljard waard zijn geweest.
Michiel Frackers, medeop-richter van Planet Internet (dochter van KPN Multimedia), adviseerde echter negatief over het voorstel. Zo verhaalt hij zelf in zijn nieuwe boek 'Op zoek naar de heilige graal, het ware verhaal over geniale nerds, gladde verkopers en gehaaide beleggers achter de internet-hype'.
Frackers erkent daarin ruiterlijk met AOL de plank behoorlijk te hebben misgeslagen. Kort daarop stapte het uitgeversconcern Bertelsmann in AOL, wat de Duitsers geen windeieren legde.
Internetpionier Frackers beschrijft in zijn boek chronologisch de periode 1991 tot 2001. Als werkloos afgestudeerde richtte hij Planet Internet op. De jonge inwoner van Osdorp verwierf tientallen miljoenen guldens aan startkapitaal van grote partijen als KPN. Toen Planet Internet werd samengevoegd met World Access, was voor Frackers de lol er snel vanaf.
Directeur werd Rients Meijer, voormalig topman Spaarbank voor de Stad Amsterdam en directeur Videotex Nederland. Deze vaardigde direct strenge huisregels uit om de jongehondenclub Planet Internet World Access te temmen. Huisregel nummer-één was: de chef is altijd de baas. Frackers scande dit memo in en gebruikt het nu als illustratie in zijn boek. "Een jaar na het aantreden van zakenman Meijer waren 103 van de 110 Planet-werknemers vertrokken." Frackers spreekt van wegjagen. Hijzelf joeg Meijer tegen zich in het harnas door van World Access een B-merk te willen maken. Meijer wilde daar niets van weten. Later werd dit B-merk Het Net. Inmiddels is World Access verdwenen terwijl Planet Internet en Het Net de markt leiden. Frackers stapte op en begon Bit Magic. Deze website met dagelijks nieuwe cartoons en humor richt zich vooral op Amerika. Binnen een paar jaar was Bit Magic op papier 50 miljoen waard. Begin dit jaar was het avontuur echter voorbij. Frackers verloor een groot deel van zijn spaarcenten, evenals zovele andere internetondernemers. Hij had Bit Magic nog bijna verkocht aan Endemol. De overname door het Spaanse Telefónica doorbrak dat echter.
Frackers werd door Elsevier tot beste internetondernemer uitgeroepen. Management Team verkoos hem tot meest irritante internetondernemer van het jaar. In beide gevallen liet hij Nina Brink ver achter zich. Het boek wordt uitgegeven door Vassallucci.