AMSTERDAM - Waar schreeuwende handelaren op de optiemarkt nog steeds het traditionele idee van een beurs levend houden, heeft Euronext Amsterdam gisteren het einde van dit laatste restant ingeluid met de ingebruikname van een elektronisch handelssysteem voor opties. Optieseries van drie fondsen, Fortis, ASMI en Nutreco, werden gisteren in een pilot voor het eerst buiten de beursvloer om op schermen verhandeld.

|
Optieseries van Fortis, ASMI en Nutreco worden voor het eerst elektronisch verhandeld.
|
Vijf jaar lang is Amsterdam Exchanges, nu Euronext Amsterdam, ermee bezig geweest: de aanloop naar elektronische handel in opties. Na aandelen en obligaties moesten ook deze beleggingsproducten aan de (goedkopere en snellere) schermenhandel geloven. Gisteren draaiden de eerste drie fondsen proef. En met succes, volgens een woordvoerder van de beurs. "De handelsomzetten waren hoger dan gemiddeld."
Een beetje spannend was het gisteren wel. Euronext heeft veel tijd en geld in het nieuwe systeem geïnvesteerd. Een systeem dat binnenkort weer ter discussie kan komen te staan. Met de recente overname van de Londense derivatenbeurs Liffe, heeft Euronext immers al een goed lopend systeem in huis gehaald. Het is bovendien de bedoeling dat er op termijn één Euronext-handelsplatform voor derivaten (opties en futures) ontstaat. Waarom niet het systeem van Liffe overnemen?
"De migratie van vloer naar scherm moet je in je eigen, veilige omgeving doen. Anders is het veel te gevaarlijk," reageert George Möller, directeur van Euronext Amsterdam.
Möller wijst er bovendien op dat het Liffe-systeem vooral gericht is op futures. Een optiesysteem zou moeten voldoen aan hogere eisen qua snelheid. Over de technische invulling van het toekomstige systeem van Euronext is er nog geen duidelijkheid. Möller: "Daar zijn we nog niet over uit. In het uiteindelijke marktmodel zullen de concepten van Liffe en Euronext worden meegenomen."
Een van de grootste zorgen van Möller waren zwarte schermen. Dat market makers geen quotes, prijzen afgeven, en dat er dus geen handel mogelijk is. "Het scherm moet vol blijven met prijzen", aldus de beursdirecteur. Pas dan kan Euronext de overgang naar schermenhandel succesvol noemen.
Market makers zijn bij schermenhandel minder geneigd quotes af te geven, omdat ze daarop direct afgerekend kunnen worden. Partijen kunnen namelijk met een click tegen die prijs handelen. Market makers kunnen daardoor worden overvallen door de hoeveelheid transacties waardoor ze zich niet tijdig met de onderliggende waarden, aandelen, kunnen indekken. Op de handelsvloer geeft een market maker richtprijzen, waarover altijd nog onderhandeld kan worden. Op het scherm is die onderhandelingsmogelijkheid uitgesloten.
Daarom heeft Euronext vijf market makers hiertegen bescherming geboden. Krijgt de market maker te veel transacties te verwerken, dan wordt de handel voor die markt maker even bevroren. In ruil daarvoor zijn de vijf wel verplicht om voortdurend quotes te geven, zodat beleggers voordurend kunnen handelen.
Bovendien heeft Euronext deze market makers verplicht tot een kleine spread, een klein verschil tussen bied- en laat-prijzen. Bij gelijkblijvende kosten is dit in het voordeel van beleggers, Die kunnen tegen scherpere prijzen in- en uitstappen.