De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 27 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Verontwaardiging
na klonen embryo

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - Politieke en kerkelijke leiders wereldwijd zijn gisteren te hoop gelopen tegen de nieuwste ontwikkelingen in het klonen van mensen. Een Amerikaans bedrijf had het afgelopen weekeinde laten weten voor het eerst een menselijk embryo te hebben gedupliceerd. Doel van het bedrijf is niet om een gekloonde mens te fabriceren maar om onderzoek naar stamcellen te verrichten in verband met een variëteit aan ziekten.

De Europese Unie haastte zich gisteren te verklaren dat Europese subsidies nooit zullen kunnen gaan naar onderzoek waarbij menselijke embryo's worden gekloond. Onderzoek naar stamcellen kan wel worden gefinancierd, maar dan moet het gaan om cellen die verkregen zijn via abortus en die niet speciaal zijn gekweekt. Het doel mag ook alleen maar zijn om ziektebeelden beter te leren begrijpen.

De doorbraak die door Amerikaanse onderzoekers geclaimd wordt, komt er net nu de EU volop bezig is met het uitwerken van een ethisch kader voor dergelijk onderzoek. Momenteel wordt bepaald naar wel soort onderzoek de komende vijf jaar Europees geld kan gaan. Daarbij is Europa niet uniform. Griekenland, Spanje en Italië hebben alle klonen met menselijke embryo's verboden en geratificeerd, Denemarken, Finland, Nederland, Frankrijk, Luxemburg, Portugal en Zweden hebben geratificeerd maar nog niet getekend, Oostenrijk, België en Engeland hebben nog niets geregeld, Ierland heeft al een bepaling in de grondwet tegen klonen.

Bush

De Amerikaanse president Bush heeft onlangs besloten financiering van onderzoek naar stamcellen met behulp van bestaand embryonaal materiaal toe te staan. Maar het klonen van een embryo door het bedrijf Advanced Cell Technologie (ACT) noemde hij gisteren "moreel verkeerd. We moeten als maatschappij geen leven gaan kweken om het te vernietigen, en dat is precies wat hier gebeurd is", zei Bush. De bio-ethicus Glenn McGee, die vroeger in een adviesraad van ACT heeft gezeten, vond dat het bedrijf prematuur naar buiten is getreden en deed de aankondiging af als "niet meer dan een hype". Het wetenschappelijke rapport ontbeert belangrijke details, zei hij, waaronder de vraag wat voor soort cellen de wetenschappers nu eigenlijk hebben gekweekt. "Zij verrichten wetenschap per persbericht", zei hij.

Geen van de experimenten waarvan de onderzoekers van ACT verslag doen, heeft de stamcellen opgeleverd waarmee geleerden denken een groot aantal nu nog ongeneeslijke aandoeningen te kunnen verhelpen. Om stamcellen te kunnen kweken moet het embryo vernietigd worden.

Kort na de bekendmaking van ACT, een bedrijf in Massachusetts, maakte een ander Amerikaans bedrijf, Clonaid, bekend ook menselijke embryo's te hebben gekloond, maar daarvan geen verslag te hebben gedaan. "Ik ben zeer verheugd dat ik niet de enige ben", zei directrice Brigitte Boisselier. Clonaid hoopt uiteindelijk wel menselijke wezens te kunnen klonen.

Afbraak

Roomse bisschoppen veroordeelden ook het onderzoek op embryo's uit abortussen omdat het om een schending van menselijk leven zou gaan. "Een doorbraak op wetenschappelijk gebied is morele afbraak", aldus het Vaticaan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 27 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.