De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 27 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Verkeerde inschatting
leidde tot drama's bij
Dance Valley Velsen

Van een onzer verslaggevers

   
 

VELSEN - Organisatoren en de gemeente Velsen hebben de enorme publieksstromen naar dansfeest Dance Valley al van te voren volkomen onderschat. De chaos bij het slot van het evenement op 4 augustus, waarbij duizenden bezoekers niet weg konden komen en urenlang onderkoeld door het recreatiegebied doolden, is te wijten aan verkeerde beoordelingen.

Het megafeest, waarvoor 90.000 jonge bezoekers naar Spaarnwoude kwamen, liep volledig uit de hand omdat duizenden mensen tevergeefs op pendelbussen wachtten, die hen naar NS-station Sloterdijk zouden brengen. Zeventig feestgangers belandden in het ziekenhuis nadat zij ernstig onderkoeld waren geraakt.

De problemen zijn volgens onderzoeker en oud-Kamerlid J. van der Doef ontstaan doordat de verantwoordelijken onvoldoende rekening hebben gehouden met de toename van het aantal bezoekers.

Signalen

De organisatie bleek niet toegesneden te zijn op een spektakel van die omvang. Ten onrechte had de gemeente -die opnieuw een vergunning verleende- het volste vertrouwen in de ervaring van de organisatoren.

Met een betere voorbereiding zou de ellende van die nacht zeker te voorkomen zijn geweest, meent Van der Doef, die op verzoek van de gemeente onderzoek deed.

Het ontbrak tijdens het feest op cruciale momenten aan een centrale regie.

De leiding negeerde bovendien allerlei signalen die al in de loop van de rampzalig geëindigde dag, de kiem legden voor de latere chaos. Waarschuwingen na vervoersproblemen in de ochtend blijken niet op waarde geschat te zijn. Doortastende maatregelen bleven uit. Toen rond middernacht paniek uitbrak en de hekken rond het terrein omgingen, had niemand de massa nog onder controle.

Toen bleek dat het verkeersplan niet op de grote aantallen vertrekkende festivalgangers berekend was. Buschauffeurs raakten de weg kwijt of lieten het afweten uit angst voor het intimiderende gedrag van het publiek. Bovendien blokkeerden tientallen taxi's de weg die voor de pendelbussen gereserveerd was.

Burgemeester A. Hertog, ziet in de reeks gesignaleerde missers geen reden op te stappen. Evenmin wil hij Dance Valley verbieden. "Ik heb niet vermoed dat de groei van het evenement een andere aanpak vereiste. We zijn met deze gebeurtenis werkelijk langs het randje gegaan. Een complete ramp is ons bespaard gebleven", aldus Hertog gisteren.

Het festival, dat volgend jaar gepland staat voor 4 augustus, kan wat hem betreft doorgaan, mits niet meer dan 40.000 kaartjes worden verkocht. Hertog sluit niet uit dat volgende edities bij een grondige herziening van de organisatie alsnog een grotere opzet krijgen. Organisator Dennis Lutse legt zich daarbij neer. Hij voelt zich overvallen door het enorme succes van Dance Valley.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 27 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.