De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 27 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Verdeeldheid Kamer
over schikking
Schiphol-tunnel

   
 

AMSTERDAM - De Tweede Kamer is zwaar verdeeld over de weigering van minister Korthals (Justitie) om in hoger beroep te gaan tegen de schikking die het openbaar ministerie heeft getroffen met de drie frauderende bouwers van de Schiphol-tunnel.

PvdA en CDA zijn nog niet overtuigd dat de bewindsman geen enkele mogelijkheid heeft om de zaak alsnog voor de rechter te brengen. VVD en D66 leggen zich wel bij de argumenten van Korthals neer.

PvdA-leider Melkert is zwaar teleurgesteld dat VVD-minister Korthals weigert beroep aan te tekenen tegen de schikking met de drie aannemers en zit nu zwaar in zijn maag met de staatsrechtelijke en juridische motieven van de bewindsman om geen actie te ondernemen. Vorige week eiste zijn, inmiddels terzijde geschoven, fractiegenoot Van Gijzel nog op hoge toon dat Korthals beroep moest aantekenen.

„Ik betreur dat het kabinet kennelijk tot de conclusie is gekomen dat het niet mogelijk is de motie van de Tweede Kamer uit te voeren. Als je tot de conclusie zou komen dat het kabinet het bij het rechte eind heeft dan moet je je daarbij neerleggen en dan zijn er andere instrumenten, zoals een parlementair onderzoek, beschikbaar,” aldus Melkert.

De PvdA-top vergaderde gisteravond urenlang over de brief van Korthals, waarin de liberaal erop hamert dat hij geen beklag kan doen tegen de omstreden schikking, die „het openbaar ministerie als orgaan van de Staat der Nederlanden onder de politieke verantwoordelijkheid van de minister van Justitie heeft genomen”.

Juristen

Ook CDA-leider Balkenende is er nog niet van overtuigd dat het kabinet onmogelijk in beroep kan gaan tegen de schikking. „Het kabinet is daar heel stellig in maar samen met juristen moeten we gaan uitzoeken of dat echt niet kan’’, aldus Balkenende die stomverbaasd is dat Korthals niet wist dat het openbaar ministerie een schikking ging afsluiten. „Dat is heel erg gek, want deze zaak speelde al heel lang in het parlement. Korthals had dit moeten weten’’, aldus Balken ende, die het nog steeds zeer vreemd vindt dat de leidinggevenden die bij de zaak betrokken waren niet persoonlijk zijn vervolgd. „Deze personen kregen al voorafgaand aan de schikking de verzekering dat zij niet werden vervolgd. Dat is zeer merkwaardig’’, aldus Balkenende die het kabinet hierover vandaag aan de tand wil voelen.

VVD-leider Dijkstal steunt vanzelfsprekend VVD-minister Korthals op alle fronten. De liberale aanvoerder vindt dat de Kamer zich niet met individuele strafzaken moet bemoeien.

„Bedroevend”, oordeelt D66-leider De Graaf. De schikking kan niet meer worden teruggedraaid, maar zoiets mag volgens hem niet weer gebeuren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 27 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.