door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries AMSTERDAM - De politie van Amsterdam is gestuit op een omvangrijke zwendel in bankformulieren onder scholieren en discogangers, waarvan honderden onschuldige rekeninghouders het slachtoffer zijn geworden. ooral scholieren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar uit de hoofdstad werkten mee aan de fraude.
Gisterochtend zijn 32 jongeren aangehouden, vorige week werden er al 14 gearresteerd. De politie verwacht nog enkele tientallen aanhoudingen te verrichten in wat Operatie Schoolplein wordt genoemd.
In totaal is alleen al dit jaar door 121 jongeren geprobeerd ruim 4 miljoen gulden binnen te halen met vervalste overschrijvingsformulieren en bankrekeningen met bijbehorende pinpassen van de scholieren. Het betrof in totaal 191 fraudezaken.
Veel pogingen zijn mislukt, maar de zwendelaars wisten toch nog 420.000 gulden te incasseren.
Overigens vindt de zwendel niet alleen in Amsterdam plaats. In heel Nederland vonden dit jaar 1500 van dergelijke fraude-pogingen plaats.
De fraude werkt verbluffend simpel. Enkele 'grote jongens' stelen overschrijvingsformulieren, bijvoorbeeld uit brievenbussen van banken. Op de formulieren worden de bedragen verhoogd en het rekeningnummer veranderd. Er wordt een nieuw rekeningnummer ingevuld dat toehoort aan een van tevoren op het schoolplein of in de discotheek geronselde jongere. Deze stelt voor enkele honderden guldens zijn bankrekening beschikbaar en geeft ook zijn pinpas met code af. Hiermee halen de fraudeurs het geld van de rekening af.
Door de scholieren als tussenpersonen te gebruiken, blijven de 'bazen' buiten schot. De scholieren bleken makkelijk te traceren en worden nu waarschijnlijk allemaal gearresteerd. De politie denkt in een later stadium ook de breinen achter de fraude te achterhalen.
Veel banken kennen een slechte controle op de overschrijvingsformulieren. De rekeningnummers worden vaak simpel met correctievloeistof weggehaald en daarna gewijzigd. Volgens de Amsterdamse recherchechef Jan Pronker is de Postbank de slechtste bank qua beveiliging. De ABN Amro en de Rabobank hebben hun zaakjes wat dat betreft het beste voor elkaar.