De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 27 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Juliana dreigde in 1968 met aftreden
   
 

door Menzo Willems DEN HAAG - Koningin Juliana heeft in 1968 met aftreden gedreigd als het kabinet zou doordrukken dat het hofpersoneel voortaan in dienst zou treden van het rijk. Een dergelijke beperking van haar privé-leven pikte de toenmalige vorstin niet. Zij wilde volledig zeggenschap houden over haar eigen personeel.

Dit blijkt uit de dagboekaantekeningen van oud-premier Piet de Jong. Deze opmerkelijke notities zijn opgenomen in de vandaag verschijnende biografie over deze voormalig onderzeebootcommandant van de Nijmeegse historici Jan Willem Brouwer en Johan van Merriënboer.

"Op een goed moment houd ik ermee op en Beatrix doet het dan ook niet", zou Juliana volgens De Jong, die tussen 1968 en 1971 premier was, hebben gezegd.

Premier De Jong en de Tweede Kamer, die volledig stond achter het plan om het hofpersoneel naar het rijk over te hevelen, zagen zich onder druk van het dreigement van Juliana genoodzaakt bakzeil te halen.

Volgens Johan van Merriënboer steunde de toenmalige prinses Beatrix achter de schermen het verzet van haar moeder. Zijn co-auteur Jan Willem Brouwer wijst erop dat de ruzie over het hofpersoneel onderdeel was van een machtsstrijd tussen het hof en de premier. "Als gevolg van de crises die in de jaren zestig ontstonden over de huwelijken van prinses Irene en prinses Beatrix, ging de premier zich steeds meer met het Koninklijk Huis bemoeien", aldus de historicus.

Juliana staat erom bekend dat zij tijdens haar koningschap zeer standvastig was als het om familie-aangelegenheden ging. In de jaren zeventig lag zij ook met succes dwars over het kabinetsplan om het aantal leden van het Koninklijk Huis met een rijkstoelage fors te beperken. Ook tijdens de Lockheed-affaire kwam Juliana met het kabinet-Den Uyl in aanvaring over de straf voor prins Bernhard.

Oud-premier De Jong is ook wel eens boos geweest over een jachtpartij van prins Bernhard in Griekenland, waar toen een dictatoriaal kolonelsregime zat. "De prins vatte dat sportief op", aldus de voormalige minister-president voor de camera van Twee Vandaag. "Toen ik hem daarna een keer tegenkwam, vroeg hij: 'Ben je nog boos?' En toen zei ik: 'Nou ja, nog wel een beetje'."

De Jong denkt dat de PvdA in 1966 in de Nacht van Schmelzer bewust heeft aangestuurd op een breuk met de KVP. Ook vertelde hij dat ARP-leider Barend Biesheuvel hem tijdens de formatie van zijn kabinet had afgeraden diens partijgenoot Willem Aantjes minister te maken, "omdat er iets niet goed was dat te maken had met de oorlog". Aantjes werd toen medisch ongeschikt verklaard voor een ministerspost. Ruim tien jaar later moest Aantjes vanwege zijn door professor Loe de Jong opgerakelde oorlogsverleden aftreden als CDA-voorman.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 27 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.