
|
Hhet villadorp Bloemendaal
|
door Martijn Koolhoven BLOEMENDAAL - In het villadorp Bloemendaal tikt een politieke tijdbom nu blijkt dat de 'open inschrijving' voor een van de meest prestigieuze bouwprojecten in ons land, Park Brederode, doorgestoken kaart is geweest. Nog voor de open inschrijving was de opdracht aan één lokale aannemer gegund. In het schandaal is een hoofdrol weggelegd voor verschillende lokale VVD-coryfeeën.
Drieënvijftig vooraanstaande projectontwikkelaars en bouwondernemingen, waaronder HBG, BAM en Amstelland, tekenden in de jaren negentig in op de ontwikkeling van het commercieel uiterst aantrekkelijke laatste stuk bouwgrond in de duinen, gelegen op het voormalige terrein van het provinciaal ziekenhuis.
Met de realisatie van het project in het villadorp is vele honderden miljoenen guldens gemoeid. "Een goudmijn in de duinen", zo omschrijft een van de betrokkenen het project.
Naar nu blijkt hadden deze 53 bouwondernemingen in feite geen schijn van kans.
Uit vertrouwelijke stukken, die door een beroep op de Wet openbaarheid bestuur boven water zijn gekomen, blijkt dat de toenmalig verantwoordelijk VVD-wethouder Hein Coebergh al in 1994, ruim vóór de inschrijving, het college van burgemeester en wethouders in een interne notitie adviseerde om de opdracht aan het lokale bouwbedrijf Groot Kennemer van Jelle Kuiper te geven.
Hein Coebergh had een 'selectiecommissie' benoemd van drie man, waar hij zelf samen met de (toenmalig) plaatselijke VVD-voorzitter en de lokale projectontwikkelaar Rob Toornend de meerderheid vormde. Nadat na selectie de bouwgiganten HBG, BAM en Amstelland waren overgebleven, werd, zo blijkt uit de stukken, de Bouwgroep Groot Kennemer aan de drie overgebleven kandidaten toegevoegd.
Terwijl de HBG, BAM en Amstelland aan de transactie de logische voorwaarde stelden van goedkeuring wijziging bestemmingsplan van 'zorginstelling' naar 'woningbouw', zag de lokale Bouwgroep Groot Kennemer (BGK) van die eis af. Blijkbaar was er bij de top van het bouwbedrijf voldoende vertrouwen dat het wel goed zou komen met de bouwvergunningen van de gemeente Bloemendaal. Tot stomme verbazing van de drie overgebleven bouwgiganten ging Jelle Kuiper er met de hoofdprijs vandoor.
Bovendien blijkt dat de gemeentelijk adviseur die de onderhandelingen moest voeren met Kuiper, de lokale bouwondernemer Marc Straathof, op de loonlijst
stond van een van de werkmaatschappijen van de uiteindelijke koper, dezelfde Jelle Kuiper.