AMSTERDAM - Op de Amsterdamse effectenbeurs profiteerden de belangrijkste aandelenindices gisteren van de verrassende veerkracht die Wall Street een dag eerder liet zien. Toen op het Damrak de deuren eergisteren dicht gingen, stonden de toonaangevende Amerikaanse beursbarometers nog flink in de min. In de laatste uren van de handel sloegen die verliezen om in winst, waardoor Beursplein 5, gisterochtend, meteen flink hoger van start ging.
Op de dag dat de hoekman ten grave werd gedragen, eindigde de AEX-index 13,78 punten (3,0%) hoger op 472,81. Vanaf aanstaande maandag verloopt de aandelenhandel via een nieuw handelssysteem. Tot erg veel emoties leidde dat gisteren niet. Dat voor de hoekman in het nieuwe systeem geen plaats is, was al geruime tijd bekend. Ani-mateurs, of liquiditeitsverschaffers, moeten er vanaf maandag op toezien dat de verhandelbaarheid van kleine fondsen gewaarborgd blijft. "We zullen zien hoe dat gaat", zei een handelaar koeltjes.
Van de 25 AEX-fondsen sloten uiteindelijk 23 met winst en twee lager. Dalers waren chemieconcern Akzo Nobel (-1,5% op 46,10) en distributeur van kantoorartikelen Buhrmann (-1,4% op 7,25), grootste stijgers kabelexploitant UPC (+16,4% op 0,64), belbedrijf KPNQwest (+10,5% op 8,20) en chiptoeleverancier ASML (+7,5% op 17,20). Voor het koersverlies van Akzo Nobel had een handelaar geen verklaring. "De derdekwartaalresultaten vond ik meevallen. Misschien dat de cycliciteit van de sector een rol speelt", speculeerde hij.
Uitgever VNU mocht 0,60 bijschrijven op 24,20, nadat bekend werd dat 64%-deelneming Netratings, een internetonderzoeksbureau, zijn Amerikaanse concurrent Jupiter Media Metrix overneemt. De VNU-dochter betaalt daarvoor $71,2 miljoen (175 miljoen). Daarnaast koopt Netratings een restbelang van 80,1% in eRatings, voor $16,4 miljoen. eRatings is eveneens een internetonderzoeksbureau dat in handen is van AC Nielsen. AC Nielsen was al van VNU, maar omdat Netratings geen 100%-dochter is, moet gewoon voor het belang worden betaald.
Van de 25 Midkap-fondsen sloten 15 hoger, één onveranderd en negen lager. Grootste procentuele dalers waren raambekledingsproducent Hunter Douglas (-3,5% op 24,55) en tankopslag- en chemische distributieconcern Vopak (-2,7% op 17,80), grootste stijgers luchtvaartmaatschappij KLM (+14,4% op 10,70), chiptoeleverancier ASMI (+8,4% op 18,00) en supermarktconcern Laurus (+8,3% op 4,33). KLM liet weten gesprekken te voeren met iedereen, dus óók met British Airways.
Laurus leed niet onder het nieuws dat aandeelhouders een flinke verwatering van hun aandelenbezit boven het hoofd hangt. Als Laurus er niet in slaagt om binnen een half jaar 150 miljoen aan noodkredieten terug te betalen aan ING, Rabobank en ABN Amro, dan wordt deze zogenoemde achtergestelde lening omgezet in een converteerbare lening. Dat betekent dat de banken zich terug kunnen laten betalen in aandelen, die volgens president commissaris Kees Storm uitgegeven zullen worden tegen de dan geldende beurskoers. Adder onder het gras: het aantal uit te geven aandelen is niet gelimiteerd. Maakt de koers tussen nu en zes maanden dan ook een flinke schuiver, dan moeten extra aandelen worden uitgegeven om de 150 miljoen af te lossen, met alle gevolgen voor verwatering van dien. "Gelukkig heeft Storm meer verstand van verzekeren", concludeerde een analist droogjes.
De nieuwe sterke man Jan Konings lijkt zich ondertussen tijdens zijn eerste optreden lelijk in de eigen voet te hebben geschoten. Konings beloofde tijdens een aandeelhoudersvergadering zwarte cijfers in 2002. Een belofte die hij niet alleen aan de op de vergadering aanwezige Laurus-aandeelhouders had moeten doen, maar aan alle beleggers, aldus beursorganisatie Euronext Amsterdam. Volgens een woordvoerder bekijkt de beurs de zaak en wordt ze mogelijk voorgelegd aan de commissie Herkströter. Deze onderzoekt hoe bedrijven omgaan met koersgevoelige informatie. Als het oordeel van de commissie negatief uitpakt, kan Laurus een openbare berisping krijgen. Voorwaar een slecht begin voor Konings.
Toeleverancier aan de olie- en gasindustrie IHC Caland liet weten dat de terreuraanslag van 11 september "op het eerste gezicht geen belangrijke consequenties" heeft voor het bedrijf. "De winstverwachting voor het jaar 2001 van 80 miljoen wordt dan ook gehandhaafd", aldus IHC Caland, dat eveneens een aantal 'belangrijke' orders bekendmaakte. Eén daarvan behelst de verlenging van een lease- en exploitatiecontract voor een drijvend olieopslagplatform, goed voor $130 à 210. De gespecialiseerde scheepsbouwdivisie van IHC Caland sleepte daarnaast opdrachten in de wacht voor in totaal 140 miljoen.