De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 27 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Executie van Afghaanse
oppositieleider

Van onze redactie

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
Abdoel Haq. (Foto: AP)
buitenland AMSTERDAM - De Taliban hebben gisteren een leider van de Afghaanse oppositie geëxecuteerd. Abdoel Haq, die vorige week na jaren van ballingschap terugkeerde naar zijn land, werd doodgeschoten op grond van het religieuze decreet dat iedereen die voor de Verenigde Staten of Groot-Brittannië spioneert om het leven moet worden gebracht.

Haq, een held uit het Afghaanse verzet in de strijd tegen het Sovjet-leger, zou in Azra, iets ten zuiden van hoofdstad Kaboel, gevangen zijn genomen toen hij probeerde te paard aan de Taliban te ontsnappen. Enkele uren later meldde het persbureau van de Taliban, Bakhtar, dat het kopstuk van de oppositie ter dood was gebracht.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
Met een beetje inventiviteit heeft deze Afghaan zelf een soort raketsysteem gebouwd. (Foto: EPA)
Na de strijd tegen het Sovjet-leger week Haq uit naar de Verenigde Arabische Emiraten, van waaruit hij werkte aan een coalitie die de macht in Afghanistan zou kunnen overnemen en de vrede zou kunnen herstellen. Een medewerker van de verdreven Afghaanse koning Mohammed Zahir Shah zei in Rome dat Haq naar Afghanistan terug was gegaan om namens Zahir Shah vredesvoorstellen over te brengen. Hij zou de leiders van verschillenden bevolkingsgroepen willen verenigen voor een nieuw, vanuit het zuiden opererend oppositieverbond.

Taliban-leider mullah Omar riep gisteren op tot drie dagen van wereldwijde demonstraties van moslims ter ondersteuning van de 'heilige oorlog' van de Taliban in Afghanistan. Op de twintigste dag van Amerikaanse bombardementen op Afghanistan is gisteren voor de tweede keer het terrein van het Rode Kruis in Kaboel getroffen. Volgens een bewaker stonden voorraden rijst, bonen, dekens en olie in brand. In de nacht van donderdag op vrijdag kwamen volgens een woordvoerder van een ziekenhuis in de stad drie kinderen door de bombardementen om het leven.

De strijdende oppositiegroepen in Afghanistan zeiden gisteren dat de aanvallen op de frontposities van de Taliban ten noorden van Kaboel geïntensiveerd moeten worden. Ondanks dagenlange Amerikaanse bombardementen houden de Taliban daar nog steeds stand.

Voor de grondoorlog in Afghanistan kan Amerika binnenkort de steun van tweehonderd Britse commando's verwachten. Volgens de Britse staatssecretaris voor de Strijdkrachten zijn de 'special forces' direct inzetbaar.

Rusland zou volgens de Noordelijke Alliantie begonnen zijn met het leveren van tanks en pantserwagens om de Afghaanse oppositie te versterken. Het zou om veertig T-55 tanks en zo'n honderd pantservoertuigen gaan. Ook raketwerpers en lichte artillerie zouden het land binnenstromen.

Ruud Lubbers, de baas van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr, is gisteren aan een reis naar Pakistan en Iran begonnen om toe te zien op de operaties voor de opvang van Afghaanse vluchtelingen. De Unhcr verwacht dat de komende tijd zo'n 1.5 miljoen Afghanen hun land zullen ontvluchten. De organisatie is ook bezorgd over de berichten dat zowel de Taliban als de Noordelijke Alliantie vluchtelingen zouden dwingen tot het opnemen van de wapens.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 27 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.