De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 27 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Geboorte Elisabeth
ontdooit stugge
kroonprins Filip

   
 

door Gemma Buters BRUSSEL - Onder een stralende herfstzon vierde België gisteren de geboorte van prinses Elisabeth, waarschijnlijk de eerste vrouw die ooit de Belgische troon zal bestijgen. Filip, de kersverse vader, heeft zijn onderdanen aangestoken met zijn emotionele uitingen van blijdschap. Een dergelijke spontaniteit is België niet gewend van de normaal nogal stijve kroonprins.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
De Belgische kroonprins Filip. (Foto: ANP)
"We zijn heel erg gelukkig. Ze is heel schattig, met een mooi rond gezichtje. Het is een echt meisje, adorabel", vertelt een stralende Filip midden in de nacht in het ziekenhuis aan de verzamelde pers, twee uur nadat zijn dochter met de keizersnee ter wereld was gekomen. Gekleed in een groen operatiehemd toont de 41-jarige kroonprins zich ontspannen en humoristisch als hij uit de doeken doet hoe hij zijn dochter haar eerste badje gaf en aankleedde. "Mijn vader was erbij en keek met bewondering toe, want hij wist niet dat ik dat kon", aldus Filip.

Terwijl de Belgische chocolatiers zich haasten om een speciale Elisabeth-praline in de winkels te krijgen, tekenen op het koninklijk paleis in Brussel bezoekers het felicitatieregister voor het kindje. Er staan geen rijen, maar degenen die de moeite nemen de trappen te bestijgen, zijn opgetogen. "Het is een mooie dag voor België, ik ben erg blij voor ons land", zegt Astrid Deudon, die met twee zonen naar het paleis is gekomen.

Opvallend veel moeders maken van de onderwijsstaking in Vlaanderen gebruik om een dagje naar Brussel te trekken en de gelukwensen over te brengen aan Filip en zijn vrouw Mathilde. "Een kind krijgen is toch het mooiste wat er is", zegt een struise Vlaamse ontroerd terwijl ze naar haar drie koters kijkt. "Ik vind dat Filip en Mathilde de tijd moeten krijgen voor hun gezin."

Saluutschoten

Het Warandepark tegenover het paleis loopt tegen de middag aardig vol met nieuwsgierigen, die willen horen hoe de 101 saluutschoten klinken die om 12 uur precies worden afgevuurd ter ere van de nieuwe prinses. Een vrolijk gegil klinkt op uit de menigte als het eerste kanonschot de bezoekers de stuipen op het lijf jaagt.

Dat België met Elisabeth voor het eerst een vrouw op de troon krijgt, lijkt alom goed te vallen. De overleden koning Boudewijn heeft dat mogelijk gemaakt door in 1991 de wet te veranderen. De naam Elisabeth verwijst naar de overleden zuster van Mathilde en naar de echtgenote van koning Albert I, een pittige vrouw die de 'rode koningin' werd genoemd omdat ze midden in de Koude Oorlog naar Peking reisde.

"Ik weet zeker dat mijn dochter een goede koningin wordt, maar bovenal hoop ik dat ze een goede, oprechte vrouw zal zijn", zegt Filip. "We zullen alles doen om te zorgen dat ze zich op haar eigen manier kan ontwikkelen." De kroonprins verwijst daarmee impliciet naar zijn eigen jeugd, die verre van normaal was. Al van jongs af aan drukte de last van het toekomstige koningschap op de schouders van de ernstige Filip. Met zijn spontane optreden na de geboorte van Elisabeth heeft de kroonprins ongetwijfeld harten gewonnen. "Hij toont emoties en vertelt privé-details waar je vroeger alleen maar naar kon raden", zegt royalty-expert Jan van den Berghe. "Het lijkt wel of Filip zelf opnieuw is geboren."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 27 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.