De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 27 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Hausse in poederpost
en nep-bommeldingen

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries

   
 

AMSTERDAM - In heel Nederland blijken 'grappenmakers' misbruik te maken van de angst die heerst na de aanslagen in de Verenigde Staten. De Amsterdamse politie heeft al acht personen gearresteerd die een valse bommelding deden of een brief met zogenaamd antrax-poeder hebben verstuurd.

Inmiddels zijn er in het hele land aanhoudingen verricht en moeten op korte termijn acht verdachten voor de rechter verschijnen omdat ze enveloppen met verdacht poeder hebben verzonden. Eén verdachte is al veroordeeld.

In de meeste gevallen luidt de tenlastelegging 'bedreiging met ernstige misdrijven' en 'rustverstoring'. De aanpak van de terreur van bommen en miltvuurpakketjes heeft grote prioriteit voor justitie. Het OM past dan ook snelrecht toe.

In Rotterdam zijn twee arrestaties verricht naar aanleiding van de antrax-hype.

Een 35-jarige Rotterdammer is inmiddels veroordeeld tot twee maanden celstraf, waarvan een maand voorwaardelijk. Hij had vorige week een brief met wit poeder verstuurd naar een bedrijf in Ridderkerk. Nadat de poederbrief werd geopend, was de schrik groot onder het personeel van dat bedrijf.

Suiker

Een 18-jarige jongen uit Sliedrecht heeft enkele uren in een politiecel doorgebracht, nadat hij 'als grapje' een envelop met basterdsuiker naar een vriend had gestuurd.

Toen de brief op de deurmat plofte, was de geadresseerde niet thuis en werd de envelop geopend door andere gezinsleden. Die schrokken zich naar van de inhoud en alarmeerden de politie.

Ook in Groningen, Utrecht, Leeuwarden en Arnhem zijn arrestaties verricht in verband met valse bommeldingen of antraxbrieven. In totaal heeft het onderzoekscentrum in Lelystad nu 97 pakketjes binnengekregen waarvan er 95 zijn onderzocht die allen vals bleken te zijn.

Bij het parket in Roermond moeten 12 november drie verdachten voor de rechter verschijnen, onder wie een minderjarige. Zij stuurden een poederbrief naar de Rabobank in het Limburgse Meijel.

Alert

In Amsterdam heeft de politie veel meldingen verzwegen, maar de Amsterdamse korpsleiding laat weten dat dit soort 'grappenmakers' kunnen rekenen op een warm onthaal en keihard worden aangepakt.

In de hoofdstad is men alerter dan ooit en heeft de politie extra mensen ingezet om de melders van de bommen en de verzenders van pakketjes te ontmaskeren. Overigens is het standaard beleid van het landelijk parket om opsporingsonderzoeken in te stellen naar elke pleger van een bommelding en elke afzender van pakketjes of brieven met poeder.

Sinds de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september werden in de hoofdstad zes mensen aangehouden voor het doen van een bommelding. Twee verdachten, medewerkers van UPC, zijn opgepakt voor het verzenden van zogenaamd antrax-poeder.

Pakkans

Veel wil de politieleiding niet vertellen over de nieuwe opsporingsmethoden bij bommeldingen. "We willen de daders natuurlijk niet wijzer maken dan ze zijn, maar men moet zich er van bewust zijn dat de pakkans groot is en dat we zeer inventieve methoden gebruiken om daders te achterhalen."

Zo werd maandag een 33-jarige man aangehouden die heeft bekend op 9 oktober een valse bommelding te hebben gedaan.

De man, een werknemer van een beveiligingsbedrijf meldde die dag dat er een bom zou afgaan bij een onderneming op het Leidseplein. De beveiliger werkte zelf bij dat bedrijf en deed zijn melding telefonisch bij een personeelslid. De man is ingesloten.

Vorige week werd al bekend gemaakt dat een 16-jarige jongen was opgepakt voor eenzelfde vergrijp. Volgens de knaap zou er een bom afgaan in de IJtunnel. De maximumstraf voor een valse bommelding is twee weken cel of een boete van ƒ5000.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 27 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.