DEN HAAG - De verkoop van consumptie-eieren die salmonella bevatten wordt wettelijk verboden. Ook het gebruik van rauwe eieren of eiproducten in niet-verhit voedsel zoals toetjes als bavarois en tiramisu wordt niet meer toegestaan. Dat hebben minister Borst (Volksgezondheid) en haar collega Brinkhorst (Landbouw) gisteren besloten naar aanleiding van de salmonella-uitbraak die vijf levens heeft gekost in de Zwolse Isala Klinieken.
De bestaande hygiënecodes voor eieren zijn op vrijwillige basis en niet afdoende, menen de bewindslieden.
Als kippen besmet zijn met de salmonellabacterie, bevatten hun eieren de bacterie ook.
Naar schatting heeft een op de tien legbedrijven een salmonellabesmetting in huis en is volgens het ministerie van Volksgezondheid ook in grote lijnen bekend welke bedrijven dat zijn.
Voorlichting
De verkoop aan consumenten van deze besmette eieren wordt straks in de Warenwet verboden. Ook komt er een voorlichtingscampagne voor consumenten.
Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) steunt het verbod op het verwerken van rauwe eieren, maar vindt de extra eisen voor eierbedrijven veel te ver gaan.
Het PPE stelt dat vorig jaar maar maar 0,3 procent van de eieren met salmonella was besmet. Volgens het ministerie van Landbouw, zorgen deze eieren echter wel voor 39 procent van alle salmonella-infecties. |