De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 24 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  PSV draait op routine

door Yoeri van den Busken

   
 

EINDHOVEN - Kijkgaatjes waren niet te vinden, stewards niet te vermurwen en werklui niet om te kopen. Erik Gerets had 'zijn' mensen goed geïnstrueerd. De laatste training voor het duel met Nantes was en bleef geheim. PSV had het kennelijk nodig, maar de spelers deden er zelf naderhand wat lacherig over en de trainer kondigde aan dat niemand vanavond grote verrassingen hoeft te verwachten. Het is dus duidelijk dat de coach gewoon even geen zin had weer in te moeten gaan op zijn argumentatie om een spits of middenvelder te passeren.

Daarover zijn binnen de groep onlangs harde afspraken gemaakt. "We hebben een gesprek gehad met betrekking tot het acceptatievermogen. Het is logisch dat een speler ontgoocheld is als hij op de bank zit, maar dan wil ik hem niet in het hotel met een hangend hoofd naar beneden zien komen. In het belang van de club dient iedereen dat gevoel opzij te schuiven. Ik worstel elke week met een positief probleem; dat hoort er in zo'n professioneel wereldje nu eenmaal bij. Maar ik heb de indruk dat de groep inmiddels emotioneel goed geladen is", zei Gerets.

Los van de sportieve en financiële belangen die vandaag en komende dinsdag in Istanboel op het spel staan, zijn alle interne ontwikkelingen van de laatste tijd niet los te zien van de toekomst. PSV is bezig een goed beeld te vormen van de mogelijkheden en moeilijkheden die zich hebben aangediend. Toen Gerets maandag uitlegde waarom hij zo blij was met het spel van Jan Heintze en Wilfred Bouma, was dat indirect een vingerwijzing waar het PSV-bestuur de komende maanden terdege rekening mee zal houden.

Ter herinnering: voorzitter Harry van Raaij is een voorstander van een jonge selectie. Hij ziet talentvolle voetballers deels als investering, hetgeen blijkt uit het aankoopbeleid en bijvoorbeeld het feit dat keeper Jelle ten Rouwelaar (20), verdediger Michael Lamey (21) en aanvaller Arjen Robben (17) al zijn gecontracteerd maar zich pas volgend seizoen in Eindhoven melden. Eigenlijk had de technische staf vorig seizoen maar één speler willen hebben: routinier Pierre van Hooijdonk. Van Raaij vond het geen goed idee.

Ondertussen is PSV gewaarschuwd voor de werkelijkheid. En die is dat jonge honden altijd gevoed moet worden met een 'oude' hap om tot wasdom te kunnen komen. Veelzeggend was het dat de rentree van Ernest Faber, Jan Heintze, Patrick Lodewijks, Ronald Waterreus en zelfs André Ooijer steeds met extra veel enthousiasme werd begroet: vier dertigers en een 27-jarige (Ooijer) die reeds aan zijn vijfde seizoen bij PSV bezig is.

Sfeer, spel en prestaties kregen spontaan een impuls. "In het begin is dat ons manco geweest", erkent centrumverdediger Kevin Hofland. "Een elftal heeft altijd drie of vier oudere spelers nodig die verbaal sterk zijn. Dat openbaart zich in de coaching of in kleine dingen buiten het veld. Toen ik net bij PSV zat, had ik geen idee hoe je je moet voorbereiden op een wedstrijd in de Champions League. Dus richtte ik me tot de mensen die al langer bij PSV zitten. Het gaat om details, maar die zijn wel belangrijk. Jongere spelers kunnen zich eraan vastklampen."

Hofland kan zich ergens wel vinden in de filosofie van Van Raaij, maar plaatst ook een kanttekening. "Je kan niet zeggen: we zetten de ouderen aan de kant en beginnen volgend seizoen met een groep van gemiddeld 25 jaar. In de top heb je weinig tijd. Het lijkt me verstandiger een groep op te bouwen rondom drie routiniers. Daardoor ontwikkel je een bepaalde hiërarchie waar de jonge spelers op terug kunnen vallen in een slechte periode. Naar verloop van tijd kan die bepalende rol automatisch worden overgenomen."

De voorbeelden liggen verspreid op het veld. Lodewijks brengt rust, Faber vormt een degelijk koppel met Hofland en Ooijer is aan de rechterflank een toegevoegde waarde. "We spelen niet meer zo statisch. Er is meer beweging en meer beleving", signaleert Heintze, die normaal gesproken aan zijn laatste seizoen bezig is. Hij was het vooral die Bouma weer aan de praat kreeg. "We voelen elkaar goed aan. Ik zorg voor de ondersteuning, zodat Wilfred zijn acties kan maken."

Zo spelend is de Deen op 38-jarige leeftijd nog onmisbaar. Van Raaij liet zich ook al eens, rekening houdend met het vertrek van Mark van Bommel, ontvallen dat Phillip Cocu van harte welkom is indien hij besluit Barcelona te verlaten. Stilaan lijkt het besef dat de club niet zonder sterke persoonlijkheden (lees: leiderschap) kan, dus ook tot de PSV-top door te dringen. "Het zou alleen maar goed zijn", meent Hofland. "Een elftal kan niet zonder routine. Dat hebben we de afgelopen weken gemerkt."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 24 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.