De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 24 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Feyenoord: auf wiedersehen!

door Henk Evenblij

   
 

MÜNCHEN - Auf wiedersehen! Feyenoord, dat zich voor het voorlaatste Champions League-duel tegen Bayern München (3-1) al kansloos wist voor de tweede ronde, kan zich nu opmaken voor de alles beslissende wedstrijd tegen Spartak Moskou. Over een week is het D-Day in De Kuip, want mocht Feyenoord dan de boot ingaan tegen de Moskovieten, dan wordt het wel een erg onzalig kerstfeest. Voor de Rotterdammers zit er dan zelfs geen vervolg in het UEFA-Cuptoernooi in. Zo ver is het nog niet. Een ding werd in Beieren wel duidelijk: Feyenoord schiet in topduels schromelijk tekort. Het gebrek aan kwaliteit deed zich ook tegen het nauwelijks voor uit te branden Bayern gelden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x282, 19kb)
De Feyenoorders treuren (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Door alle blessures én schorsingen van Pierre van Hooijdonk en Ferry de Haan zag Bert van Marwijk zich trouwens genoodzaakt om een ouwe hit uit zijn hoge hoed te toveren. Jean-Paul van Gastel moest als extra cement dienen tussen verdediging en middenveld. Veel keus had de trainer van de volksclub, die gisteravond gesteund werd door liefst 2000 diehards niet. Een niet te versmaden gelijkspel zou de alles beslissende kraker tegen Spartak Moskou (Rotterdammers: noteer 31 oktober alvast in je agenda) zelfs in een goed daglicht stellen. Dat voetballen tegen Duitse clubs altijd voor een pikant detail zorgt, bewees de voorlaatste groepswedstrijd wel. De hoofdstad van Beieren had klaarblijkelijk een magneetachtige aandacht, want anders was het blik aan dienders met de hoofdofficier van justitie als kopman dat werd open getrokken niet te verklaren.

Waarvoor mag Joost weten. Feit was wel, dat Bayern gisteravond als absolute nummer één van start ging. Het door successen en schandalen groot geworden 'FC Hollywood' had aan een punt genoeg om door te gaan in de Champions League. De Duitsers misten echter topscorer Giovanni Elber, maar dat maakte voor coach Ottmar Hitzfeld weinig uit. In Santa Cruz en Piazarro had hij adequate vervangers. Carsten Jancker, de eerder genoemde Elber plus Stefan Effenberg, Jens Jeremies en Mehmet Scholl behoorden eveneens niet tot het kader van 'Die Roten Duivels'.

Feyenoord moest er met een 4-5-1 systeem louter voor zorgen, dat men het duel in de klauwen had. De geteisterde Rotterdammers mochten eenvoudig niet afgaan in het Olympyastadion van München dat binnenkort met de sloopkogel te maken krijgt. De voortekenen logen er niet minder om; Bayern was in tien Champions League-duels ongeslagen en liep, door een hoog cijfer tegen Spartak Moskou (6 miljoen tv-kijkers) qua populariteit nog verder weg van de concurrentie.

Feyenoord moest dus wel goede huize komen om hier in een dijk van prestatie neer te zetten. Voor de aftrap kwam daar nog eens het onaangename aspect bij doordat Spartak Moskou, de concurrent van de Rotterdammers voor wat betreft UEFA-Cupvoetbal, in Rusland het reeds geplaatste Sparta Praag een puntje (2-2) wist af te snoepen. Feyenoord wist zodoende dat het met een gaaf resultaat uit Zuid-Duitsland diende ab zu reisen. Veel was afhankelijk van de Portugees Cortez Batista, de bankemployé met als hobby's lezen, film en fotografie. En van Johan Elmander, de Zweed die op het laatste moment de te veel geblesseerde Jon-Dahl Tomasson in de spits verving.

De Viking, die slechts één speelminuut in de competitie (AZ) had, stond op een eiland, doch smaakte het genoegen om halverwege het doodsaaie duel uiterst knap Feyenoord langszij (1-1) te brengen. Daarvoor was het namelijk Ulrich van Gobbel, die Bayern op een wel erg schlemielige manier aan een voorsprong hielp door de kopbal van Sammy Kuffour tot achter de kansloze Edwin Zoetebier te transporteren. De Duitse rekordmeister maakte zich verre van druk en kwam na een half uur via een schitterende combinatie tussen Pizarro en Sergio door Santa Cruz op 2-1.

Deze geruststellende voorsprong voor de club van 'Kaiser' Franz Beckenbauer noopte Bert van Marwijk tot het nemen van maatregelen. Maar veel keus had Feyenoord's trainer niet door het ontbreken van zowel Van Hooijdonk als Tomasson. Een beetje meer lef was het minste dat dit Feyenoord op deze avond in München mocht tonen. Met Christian Gyan voor Van Gobbel hadden de Rotterdammers na rust zeker de intentie om er nog wat van te maken. Het leverde een kans op voor Paul Bosvelt, maar de aanvoerder kon in de verste verte Oliver Kahn geen schrik aanjagen.

Goed, Feyenoord zette wel iets meer druk naar voren, maar kon in aanvallend zelfs geen vuistje maken. En dan was er nog de Portugese hielenlikker Batista die ook nog eens zwaar op de hand van Bayern was.

Het was helemaal over en uit voor de Rotterdammers in de negentigste minuut toen Santa Cruz de 3-1 liet aantekenen.

Kortom, Feyenoord rest nog een duel op het bal der kampioenen. Een heel bijzondere met als inzet overleven in Europa.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 24 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.