BERLIJN - De Duitse detailhandel verwacht over oktober een omzetdaling van meer dan 10%, waardoor twintigduizend arbeidsplaatsen op de tocht komen te staan. Hermann Franzen, voorzitter van de Duitse detailhandel (HDE), vreest zelfs dat het bruto nationaal product in het derde kwartaal zal dalen.
"Daarmee staan we aan de rand van een recessie", aldus Franzen, die de omzet in zijn sector vooral heeft zien teruglopen na de terreuraanslagen van 11 september in de Verenigde Staten. Aanvankelijk had de HDE nog de indruk dat het publiek zich niet van zijn stuk had laten brengen, maar inmiddels zijn er duidelijke tekenen dat de consumenten in Duitsland meer zijn gaan sparen en minder zijn gaan uitgeven.
Er wordt door de detailhandel bij onze oosterburen met gemengde gevoelens naar de komende kerstverkoop uitgekeken, omdat een aantal Duitse bedrijven uit bezuinigingsoogpunt al heeft aangekondigd het personeel minder of in het geheel geen eindejaarsuitkering te zullen geven.
Het Duitse Bureau voor de Statistiek had medio dit jaar de omzetontwikkeling van de detailhandel nog van 1,7% naar 2,8% opgewaardeerd. Hiertoe was volgens Franzen echter al geen enkele aanleiding. Hij wantrouwt de cijfers van de nationale statistici zodanig dat zijn organisatie vanaf volgend voorjaar zelf iedere vier weken de resultaten van de detailhandel gaat publiceren.
In Duitsland wordt momenteel over een breder front gediscussieerd over de economische gang van zaken. Bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) leverde gisteren kritiek op het herfstrapport van zes vooraanstaande conjunctuurinstituten, die evenals Franzen de Bondsrepubliek aan de rand van een recessie zien staan nu in het vierde kwartaal een groei van nul procent te verwachten zou zijn. Hoewel de onderzoekers bezorgd zijn over de economische ontwikkelingen in Amerika en Japan, waar wel over een echte recessie kan worden gesproken, verwachten ze dat Duitsland het bruto nationaal product volgend jaar weer met 1,5% kan laten groeien. De economie zou aan het eind van het jaar door het dal heen zijn.
"Er dreigt bij ons geen recessie en we moeten hem ons ook niet laten aanpraten", zei de kanselier gisteren op een congres in Leipzig. Volgens de regeringsleider wijzen alle tekenen erop, dat het herstel in Duitsland aanstaande is.
Schröder kreeg steun van de niet-partijgebonden minister Werner Müller (Economische Zaken), die evenmin in een recessie gelooft. Hij veegde dan ook de vloer aan met de eis van een meerderheid van de onderzoekers extra schulden te maken om nieuwe conjunctuurprogramma's te kunnen financieren.
Ondertussen gelooft niemand in Duitsland er nog in dat kanselier Schröder zijn belofte kan waarmaken om voor de bondsdagverkiezingen van volgend jaar september het aantal werklozen tot onder de 3,5 miljoen terug te brengen. De meest optimistische berekeningen komen uit op 3,8 miljoen mensen zonder werk op het moment dat de Duitsers mogen bepalen of zij de socialist Schröder nog een tweede termijn in het 'Kanzleramt' gunnen.