De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 24 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Vingers geven de kans
op een hartaanval aan

door Willem Kool

   
 

LIVERPOOL - Door op jonge leeftijd de lengte van vingers met elkaar te vergelijken kunnen artsen vaststellen welke jonge jongens later in het begin van hun volwassenheid een verhoogd risico lopen een hartaanval te krijgen.

Onderzoekers van de Universiteit van Liverpool kwamen tot de ontdekking dat mannen van wie de ringvinger dezelfde of een kortere lengte heeft dan de wijsvinger, een veel grotere kans hebben op een voortijdige hartaanval hebben als zij in de dertig of veertig jaar zijn. Degenen met langere ringvingers dan wijsvingers liepen pas op veel oudere leeftijd het risico op een hartaanval.

De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek worden gepubliceerd in de eerstkomende editie van het British Journal of Cardiology. De wetenschappers geloven dat hun bevindingen een belangrijke doorbraak zijn in de strijd tegen hartziekten, omdat de verhouding tussen twee vingers al in de baarmoeder wordt vastgesteld en voor de rest van iemands leven hetzelfde blijft.

Door meteen na de geboorte vingers met elkaar te vergelijken kan al in een vroegtijdig stadium de kans op een mogelijke latere hartaanval worden berekend, zelfs als de vingers niet eens zijn volgroeid. Ontdekker dr. John Manning van de Universiteit van Liverpool is ervan overtuigd dat zijn bevindingen ouders van jonge kinderen al op vroege leeftijd kan overtuigen hun zoontjes eten voor te schotelen met een laag vetgehalte en weinig zout, niet te roken en regelmatig lichaamsoefeningen te doen.

De reden in verschillen van lengte van vingers is volgens hem gerelateerd aan het niveau van sekshormonen in het lichaam. Langere ringvingers worden aangetroffen bij mannen die een hoog niveau testosteron hebben, dat beschermt tegen hartziekten bij mannen. Jongere slachtoffers van hartaanvallen met korte ringvingers hebben een veel lager niveau testosteron.

Eerder onderzoek heeft al uitgewezen dat de vingerlengte-verhouding ook invloed heeft op de vruchtbaarheid, de kans op borstkanker bij vrouwen en zelfs de seksuele geaardheid bij mannen en vrouwen.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 24 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.