De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 24 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Leger Bin Laden is
danig verzwakt

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - Het terreurleger van Osama bin Laden is danig verzwakt na de vernietiging van alle tot nog toe geïdentificeerde trainingskampen in Afghanistan. Het gaat om negen bases. De Amerikaans-Britse strijdmacht heeft verder negen vliegvelden en 24 kazernes van het Taliban-regime zwaar beschadigd.

Dit is bekendgemaakt door Groot-Brittannië dat zich nu naar verluidt ook opmaakt om grondtroepen te sturen. Namens het Pentagon verklaarde schout-bij-nacht John Stufflebeem gisteravond dat voorzover bekend alle terreurkampen zijn verwoest. Maar hij waarschuwde dat Al Qaeda nog steeds over een netwerk van terroristen beschikt. Als er waar ook ter wereld nieuwe kampen opduiken, zullen ook die worden aangevallen, zo liet Stufflebeem weten.

Op de zeventiende dag van Operatie Duurzame Vrijheid zijn opnieuw frontstellingen van de Taliban bestookt. Ook een bolwerk van Bin Laden, in Uzbashi ten noorden van de hoofdstad Kaboel, is zwaar onder vuur genomen. De hoofdverdachte van de aanslagen in de VS zou nog in leven zijn.

De oppositietroepen van de Noordelijke Alliantie wachten ondertussen hun kans af om door te stoten. Ook bij de noordelijke, strategisch belangrijke stad Mazar-e-Sharif sloegen VS-straaljagers weer toe.

Twee VS-helikopters zijn in het naburige Pakistan beschoten bij een poging het wrak te bergen van een Blackhawk-helikopter die afgelopen weekeinde neerstortte tijdens een infiltratie-operatie. De Amerikanen beantwoordden het vuur en verlieten het gebied met achterlating van de brokstukken. De beschieting zou een actie zijn van een radicale groepering in Pakistan. Bij de commando-acties binnen Afghanistan verloor een andere VS-helikopter het onderstel.

Leugens

Volgens het Pentagon is bij de aanvallen van zondag op militaire doelen mogelijk ook per abuis een bejaardenhuis geraakt. De Verenigde Naties meldden gisteren dat in Herat een militair hospitaal is verwoest. De Taliban-ambassadeur in Pakistan beschuldigt de VS ervan chemische wapens te hebben ingezet tegen de burgerbevolking. Het Pentagon noemt de beweringen van de Taliban leugens. Generaal Richard Myers, voorzitter van de chefs van staven, laat niet na tijdens persconferenties van het Pentagon te benadrukken dat de oorlog in Afghanistan slechts een onderdeel is van de wereldwijde strijd tegen het terrorisme.

De regering-Bush is volgens de krant The Washington Times bezig met de vaststelling van toekomstige doelen buiten Afghanistan. Tot de landen waar optreden wordt overwogen na de val van Bin Laden en zijn Taliban-beschermers behoren de Filippijnen en Irak.

Vanuit het Pentagon wordt met name door onderminister van Defensie Paul Wolfowitz steeds meer druk uitgeoefend ook het bewind van de Iraakse dictator Saddam Hoessein aan te pakken. Irak is naar verluidt al bezig geweest met het veiligstellen van voorraden voor chemische oorlogvoering. Volgens voormalig CIA-directeur James Woolsey was Irak betrokken bij de terreuraanvallen op de VS.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 24 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.