De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 24 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Iers Republikeins Leger
begint met ontwapening

Van onze correspondent

   
 

BELFAST/LONDEN - Katholieken en protestanten in Noord-Ierland spreken van "een historische dag" nu het Ierse Republikeins Leger (IRA) is begonnen zich daadwerkelijk van zijn wapens te ontdoen. De Britse en Ierse regeringen zijn opgetogen over de stap van de IRA. Het moeizame en stagnerende vredesproces in Noord-Ierland heeft hierdoor een nieuwe impuls gekregen. Nauw betrokkenen verklaarden gisteren zelfs dat de oorlog in Noord-Ierland voorbij is.

In een verklaring maakte de voorzitter van de internationale ontwapeningscommissie, de Canadese generaal John de Chastelain, gisteravond bekend dat "wapens, explosieven en ammunitie controleerbaar en voor altijd onbruikbaar zijn gemaakt". Details gaf de generaal niet, zodat onduidelijk is welke wapens zijn vernietigd, en hoe dat is gebeurd.

Druk

De IRA zei over de doorbraak in het vredesoverleg: "Ons motief is duidelijk. Deze stap zonder weerga moet het vredesproces redden en anderen van onze oprechte bedoelingen overtuigen." Vice-voorzitter Martin McGuinness van Sinn Fein ontkende dat het besluit tot ontwapening onder sterke Amerikaanse druk is genomen.

De Britse premier Tony Blair gaf aan dat de terreuraanslagen van 11 september in Washington en New York wel degelijk van invloed waren. "Er is een nieuw tijdperk aangebroken." De vredesonderhandelingen zijn volgens hem een proces met voor- en tegenslagen. "Enkele jaren was het vernietigen van IRA-wapens totaal ondenkbaar. Nu is het woord aan de politiek om Noord-Ierland democratisch te besturen en welvaart te brengen", aldus Blair.

Invloedrijke Ierse Amerikanen hadden de steun aan de IRA slechts willen voortzetten als de organisatie zich van zijn wapens ontdeed. Maandag riepen Sinn Fein-leider Gerry Adams en zijn plaatsvervanger McGuinness de IRA op zich te ontwapenen. Blair voegde er aan toe dat de protestantse loyalisten nu ook hun wapens dienen te vernietigen.

De leider van de grootste protestantse partij, ex-premier David Trimble van de Unionisten, eist dat de IRA alle wapens voor februari 2002 heeft vernietigd. De IRA hoopt nu te voorkomen dat de Britse regering het zelfbestuur van Noord-Ierland morgenavond opheft. De protestantse ministers in de Noord-Ierse regering legden vorige week donderdag hun functie neer tegen het uitblijven van ontwapening door de IRA.

Hoewel geen exacte getallen bekend zijn, zouden in de arsenalen van de IRA naar schatting ongeveer duizend Kalashnikov AK-47 semi-automatische geweren, machinegeweren met een groot kaliber, twaalf raketten, zes vlammenwerpers, vijfhonderd slaghoedjes, drie ton semtex en een miljoen stuks munitie worden bewaard. Het grootste deel van de wapens ligt in Ierland opgeslagen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 24 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.