AMSTERDAM - Ontspannen, omdat ze bij goede vrienden op bezoek zijn, genieten koning Juan Carlos en zijn vrouw koningin Sofia van Spanje de komende dagen van hun driedaags staatsbezoek in Nederland. Zo'n bezoek staat bol van het protocol, zoals bijvoorbeeld het leggen van een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Maar vaak gaat het er ook losser aan toe, zoals bijvoorbeeld gistermiddag tijdens de lunch in het Paleis op de Dam.
Zo was was de Spaanse koning gul met het uitreiken van de traditionele onderscheidingen. Ook Máxima kreeg haar eerste souvenir aan een staatsbezoek omgehangen.
|
Het staatsieportret: Het Spaanse koningspaar Sofia en Juan Carlos geflankeerd door kroonprins Willem-Alexander en Koningin Beatrix. Achter hen Máxima, mr. Pieter van Vollenhoven en prinses Margriet. (Foto: MATTY VAN WIJNBERGEN)
|
Gisteravond tijdens het staatsbanket, waar onder andere patrijs op het menu stond, kon ze er al mee pronken: het Grootkruis van Isabella de Catolica. Ook prins Willem-Alexander en koning Beatrix kregen een onderscheiding van het Spaanse paar.
Prins Claus kan door zijn zwakke gezondheid de meeste van de programma-onderdelen niet meemaken. Gistermiddag was hij er wel bij. Later op dag moest hij weer afhaken, zodat de Koningin tijdens het staatsbezoek werd omringd door de Prins van Oranje, zijn verloofde Máxima, prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven.
Het is voor het eerst dat een staatshoofd voor de tweede keer een staatsbezoek aan Nederland brengt. De eerste keer dat de Juan Carlos in Nederland was, was in 1980, een maand voordat koningin Beatrix de troon besteeg.
|
Aan het staatsbezoek hield Máxima een heuse onderscheiding over: het Grootkruis van Isabella Catolica. (Foto: MATTY VAN WIJNBERGEN)
|
De koningin prees gisteravond de democratische verworvenheden in Spanje en Europa. "Helaas valt over de verworvenheden van de laatste decennia een zware schaduw. Terrorisme blijft de Spaanse samenleving pijnlijke wonden toebrengen. Weet u verzekerd van onze steun en sympathie bij uw strijd hiertegen. In onze samenleving is geen plaats voor extremisme en terrorisme, noch in het vreedzame en democratische Europa, noch elders in wereld. De recente schokkende aanslagen hebben ons de noodzaak dit kwaad gezamenlijk te bestrijden ondubbelzinnig aangetoond."
Ook de 63-jarige Juan Carlos sprak zich in harde bewoordingen uit: "De aanslagen dwingen ons vandaag meer dan ooit om samen binnen de Europese Unie en op internationaal niveau alle nodige mechanismen te scheppen teneinde beter terroristische activiteiten te kunnen voorkomen, bestrijden en bestraffen."
De Spaanse vorst bedankte de Koningin daarop voor de steun die zijn land de afgelopen decennia heeft ontvangen bij de strijd tegen het terrorisme. Hoewel beide staatshoofden de Spaanse terreurorganisatie ETA niet met name noemden, was duidelijk dat zij deze wel bedoelden. Spanje wordt al tientallen jaren geteisterd door terreuraanslagen van deze Baskische afscheidingsbeweging.
Het Spaanse koningspaar is nog tot donderdag in Nederland. Vandaag gaat het paar onder andere op bezoek bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Donderdag wordt Utrecht bezocht.