De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 24 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Fortuyn kandidaat
lijsttrekker voor
Leefbaar Nederland

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Het bestuur van Leefbaar Nederland schuift Pim Fortuyn naar voren als kandidaat-lijsttrekker bij de komende Tweede-Kamerverkiezingen. Volgens voorzitter Jan Nagel van Leefbaar Nederland brengt de kandidatuur van Fortuyn risico's met zich mee door de omstreden uitspraken van de man.

"Maar hij is in mijn ogen de beste", aldus Nagel. "We gaan nog malle en gekke dingen met Fortuyn meemaken en als dat niet gebeurt dan stelt hij mij ernstig teleur. Leefbaar Nederland is een verzamelplaats van non-conformisten. Fortuyn kan voor ons de wedstrijd winnen."

Fortuyn, die dreigde met de oprichting van een eigen partij, heeft de kandidatuur aanvaard. Het partijcongres van Leefbaar Nederland neemt eind november een definitief besluit. De andere twintig kandidaat-lijsttrekkers, onder wie hoogleraar David Pinto, hebben vooralsnog het nakijken.

Dictator

Ex-PvdA'er Fortuyn zorgde gisteren na zijn lancering als kandidaat-lijsttrekker van Leefbaar Nederland meteen al voor verbijstering door de voormalige Roemeense dictator Ceaucescu en zijn toenmalige Joegoslavische collega Tito als 'bakens van licht' te zien in de huidige 'donkere' tijden.

Fortuyn stelde dat de twee ex-machthebbers in het oostblok in het verleden "buitengewoon verstandige opmerkingen" hebben gemaakt. Fortuyn meent dat de ontwikkeling van communisme naar democratie te snel is gegaan. Dit leidt in zijn ogen tot "een groot Albanees islamitisch rijk". "Dan liever maar Tito", aldus Fortuyn vol lof.

De top van Leefbaar Nederland wijst de asiel-opvattingen van Fortuyn dat "Nederland vol is" resoluut van de hand. De nieuwe voorman heeft zich hierbij neergelegd en mag in de komende verkiezingscampagne alleen nog maar zeggen dat het "te druk" is in Nederland.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 24 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.