LISSABON - In alle hevigheid is de achtervolging ingezet. Een blik op de top-vijf van het wereldkampioenschap tijdrijden voor coureurs onder de 23 jaar moet voor de wielerscouts voldoende zijn. De traditionele wielerlanden zijn terrein aan het verliezen. In Lissabon verpletterde de Amerikaan Danny Pate de verzamelde concurrentie uit Duitsland, Zuid-Afrika, Oekraïne en Portugal.
|
Danny Pate onderweg naar de wereldtitel. De Amerikaan, die hoopt eens in de voetsporen te treden van zijn illustere landgenoot Lance Armstrong, is in Lissabon een klasse apart. (Foto: Cor Vos)
|
De verlegen wereldkampioen uit Colorado Springs veroverde met ruim een halve minuut voorsprong de regenboogtrui. Zijn overmacht riep onmiddellijk vergelijkingen op met drievoudig Tour-winnaar Lance Armstrong. Pate: "Eens hoop ik in zijn voetsporen te treden."
'Renners die kunnen tijdrijden beschikken over een grote motor', luidt een ongeschreven wielerwet. Alleen die coureurs die in het gevecht tegen de chronometers boven zichzelf uitstijgen, kunnen zware etappekoersen winnen. In Lissabon bewees Pate over genoeg vermogen te beschikken om in de toekomst opnieuw van zich te doen spreken. Pas op zestienjarige leeftijd klom hij op de fiets. Dat er in 1986 in zijn woonplaats een WK was georganiseerd, was hem weliswaar opgevallen, maar een bezoek aan het door Moreno Argentin gewonnen titelgevecht vond hij in zijn jeugd de moeite niet waard.
Vijftien jaar later had Pate nog steeds weinig oog voor het verleden en leek hij niet te beseffen dat de wereld aan zijn voeten lag. "Ik rij volgend seizoen weer voor Prime Alliance, een ploeg uit de derde categorie. Dat betekent een uitgebreid Amerikaans programma waarmee ik in alle rust verder aan mijn toekomst kan werken."
Ook Mart Louwers keek liever vooruit dan achterom. Twee weken geleden won hij de prestigieuze Grand Prix des Nations. In Lissabon kon hij het hooggespannen verwachtingspatroon echter geen seconde waarmaken. Vanaf de start reed Louwers een verloren race. "Ik wilde aanzetten toen een jurylid mij vasthield. Daardoor schoot mijn voet uit het pedaal. Op de klim vloog mijn ketting er een paar keer af en werd mijn ritme gebroken. Na negen kilometer kwam die Italiaan, die achter mij was gestart, al voorbij. Tot de doorkomst bij de finish kon ik in zijn buurt blijven. Toen moest ik hem laten gaan. Op Pate heb ik op dit WK vier minuten verloren. De afgelopen maanden was het verschil veel kleiner. Ik heb ook een paar keer met slechts een stuk of tien seconden van hem verloren."
Een afdoende verklaring kon Louwers niet geven. Hij trapte een open deur in met "ik had geen goede benen." Dat wist iedereen al.
Ook bondscoach Hennie Kuiper, die sprak van een verschil in mentaliteit. "Popovych werd vandaag vierde. Hij komt uit Oekraïne en woont nu in Italië. Dat is goed voor de weerstand. Popovych won dit seizoen zes Wereldbekerwedstrijden. Voor hem is de wielersport zijn toekomst, bij ons zit iedereen ook nog eens op het VWO. Maar Louwers heeft zeker talent. Anders win je in Frankrijk niet de Grand Prix des Nations. Die wedstrijd schrijven de Fransen met hoofdletters."
Het WK is echter het eindexamen voor renners met toekomst. Op dit wereldtoneel slaagde Danny Pate cum laude en verdiende de enige (!) Nederlandse deelnemer een dikke onvoldoende.
Lissabon. WK wielrennen op de weg. Individuele tijdrit, neo's: 1. Pate (VSt) 33,7 km in 46.29,35 (43,494 km/u), 2. Lang (Dui) 38,35, 3. Perry (ZAf) 39,35, 4. Popovitsj (Oek) 52,92, 5. Paulinho (Por) 56,68, 30. Louwers 3.56,21. Vrouwen, junioren: 1. Cooke (GBr) 11,8 km in 18.45,76 (37,734 km/u), 2. Bojarskaja (Rus) 8,64, 3. Elmentaite (Lit) 9,81, 4. Bronzini (Ita) 14,12, 5. Becker (Dui) 15,69, 8. Koedooder 25,05, 19. De Goede 1.13,30.