NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurs in Wall Street heeft gisteren vrij goed weerstand kunnen bieden aan de verkoopdruk als gevolg van de onzekere situatie in de wereld. De Dow Jones-index kwam gevaarlijk dicht bij de grens van 9000 punten (het laagste punt was 9004), maar wist toch nog te sluiten op 9052,44, dat was per saldo 'slechts' 15,50 punten lager dan de voorgaande dag.
De Nasdaq deed het echter een stuk minder: daar moest de index bijna 36 punten terug naar 1570,17.
Motorola was in afwachting van de nabeurs te publiceren kwartaalcijfers $0,67 lager op $16,72. Alle fondsen in de halfgeleidersector waren aangeboden. Dat mede als gevolg van een negatief rapport van ABN Amro over deze sector. De analisten van de bank rekenen op een omzetgroei (op jaarbasis van 10%, wat aanzienlijk minder is dan de 14% waarop eerst werd gerekend. De halfgeleiderindex zakte 6%.
De defensiewaarden stonden gisteren onder druk van winstnemingen. Nadat de koersen hier na het uitbreken van de oorlogshandelingen in Afghanistan fors waren opgelopen, moesten ze nu weer terug. Raytheon, maker van de Tomahawk kruisraket, zakte $1,09 tot $35,21, terwijl Lockheed $1,56 moest inleveren op $47,55.
Gevraagd was ook het aandeel in het biotechbedrijf Cepheid. De koers steeg liefst 86% tot $8,19. Het bedrijf heeft een testmethode ontwikkeling voor de middelen die bij biologische oorlogsvoering worden gebruikt. Zo'n testmethode is sterk in de belangstelling gekomen na de gevallen van miltvuur in de Amerikaanse staat Florida. Na de eerste patiënt met miltvuur wilden de Amerikaanse autoriteiten nog geen verband leggen met eventuele terreurdaden, nu sluit de FBI echter niets meer uit.
In de oliehoek was Royal Dutch $0,05 beter op $51,24. Het concern heeft samen met Aramco van Texaco de tankstations gekocht. Shell wordt met 22.000 pompstations en een marktaandeel van 14,4% marktleider in de VS. Door de overnam lijkt de weg vrij voor Texaco om samen te gaan met Chevron.