De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 10 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw en Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Europese Commissie
somber over
herstel van economie

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De Spaanse eurocommissaris Pedro Solbes (Monetaire Zaken) verwacht dat de Europese economie er pas in de loop van volgend jaar bovenop komt, met dit jaar een groei tussen de 1 en 2%. Daarmee neemt de Commissie definitief afscheid van eerdere verklaringen, dat de groei dit jaar nog op of boven de 2% kan uitkomen. De inflatie zal begin volgend jaar wel onder de gewenste grens van 2% zakken.

Solbes zei dat gisteren in de marge van de presentatie van de jongste voortgangsrapportage wat betreft de invoering van de euro. Dat rapport is één van de belangrijke punten die de Europese regeringsleiders eind volgende week op hun top in Gent bespreken. Terwijl de burger steeds beter geïnformeerd raakt over de euro, zijn het midden- en kleinbedrijf en de lagere overheden nog onvoldoende voorbereid op de komst van de euro.

Zo weet 80% van de burgers de juiste omwisselingsdatum en kent de omwisselkoers van de eigen munt ten opzichte van de euro. "Maar in het MKB is de situatie nog zorgelijk; slechts 23% van de kleinere bedrijven zegt klaar te zijn voor de euro, dat is evenveel als in de lente van dit jaar. Eén op de vijf bedrijven uit het MKB moet zelfs nog beginnen aan de omschakeling. Toch zeg ik dat het glas halfvol is, we moeten positief blijven denken", aldus Solbes.

Maar de lagere overheden hebben veelal hun computers nog niet aangepast aan de euro en grijpen de omschakeling vaak aan om de tarieven te verhogen, wat geheel in strijd is met de afspraken. Solbes stelt dan ook dat er nog veel werk is te verzetten in de 83 dagen die nog resten en doet een reeks aanbevelingen. Die variëren van het sneller afdrukken van bankafschriften en rekeningen van nutsbedrijven in euro's, tot het uitstellen van de uitverkoop als die vlak na de omwisselingsdatum van 1 januari vallen.

De regeringsleiders moeten ook nog praten over het eventueel vullen van geldautomaten met euro's op oudejaarsdag, zodat de burger goed beslagen ten ijs komt. Maar vooralsnog hield Solbes vast aan het standpunt van de Europese Centrale Bank dat er geen euro's in omloop mogen komen vóór 1 januari aanstaande.

Solbes schetste een nog triester beeld voor de Amerikaanse en Japanse economieën en voegde eraan toe dat door de ingezakte groei de Europese landen dit jaar een harde dobber krijgen om hun begrotingsdoelstellingen te halen, dit vanwege fors tegenvallende belastinginkomsten. Gisteren bleek al dat de Duitse werkloosheid in september weer behoorlijk was opgelopen, het zoveelste teken dat de motor van de eurozone hapert.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 10 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.