AMSTERDAM - Weinig handel, weinig schokkend nieuws. Het was gisteren niet de meest enerverende dag uit de geschiedenis van het Damrak. Toch werd er in de coulissen een klein feestje gevierd: door de telecomsector.
De AEX-index sloot 0,2% hoger op 458,82. De beursgraadmeter had gedurende een groot deel van de dag aanzienlijk meer in de plus gestaan, maar liet zich in de namiddag aan de hand van Wall Street naar beneden leiden.
Zwaargewichten als Koninklijke Olie en Philips namen een neutrale positie in: zij sloten de dag op dezelfde stand af als maandag. Dat gold evenwel niet voor de telecomfondsen. Die knalden omhoog.
Met name de 'gokfondsen' Versatel (+20,6%) en UPC (+30%) gooiden hoge ogen, al moet de koerswinst gezien de extreem lage noteringen worden gerelativeerd. De opmars van KPN had in dat opzicht wat meer om het lijf. De gevallen Nederlandse telefoontrots klauterde 9,1% omhoog op 3,48.
Het herstel werd mede toegeschreven aan de Amerikaanse acties tegen Afghanistan. Nu de eerste reacties daarop gematigd blijken en het conflict beheersbaar lijkt, worden koopjesjagers in de markt actief.
Ook de uitgevers waren zodoende in trek. VNU klom na de afstraffing als gevolg van de winstwaarschuwing zowaar 4,5% op 29,28, ondanks een lagere waardering van ING Barings. Analisten verlaagden het koersdoel van 40 naar 30. Ook Elsevier wist aan te dikken, 2,6% op 12,78. Het advies van Fortis om de sector te onderwegen, had zodoende alleen bij Wolters Kluwer (-1%) zichtbaar effect. Volgens Fortis zullen de vooruitzichten voor de ondernemingen mede door de advertentiemarkt verslechteren.
Onder de technologische waarden speelde daarnaast de naderende derde kwartaalcijfers van Motorola een rol, die gisteravond werden gepresenteerd. Indien de resultaten meevallen, zou dit de sector een sterke impuls kunnen geven. Onder meer Getronics profiteerde daarvan. Het fonds sloot 5,1% hoger op 2,48.
ASML (-1,5%) moest op zijn beurt een stapje terug. Oorzaak was de uitspraak van het fonds dat de ingezakte chipmarkt naar verwachting pas eind volgend jaar zal herstellen.
Het nieuws dat ASML een eerste order uit de Koreaanse foundry-industrie heeft binnegehaald, was daarbij mosterd na de maaltijd. Ook Philips is weinig optimistisch over een snel marktherstel. De koers van dit fonds bleef, zoals gezegd, dus op peil.
Akzo Nobel kreeg applaus voor de goede ontwikkelingen bij dochter pharma. Tegen analisten zei de chemiegigant dat de dochter al dit jaar voor 50% aan de winst zal bijdragen. Beleggers waardeerden die boodschap en beloonden Akzo met een koerswinst van 2% op 45,60.
In de Midkap moest Océ nog eens 6% terug op een magere 8,55. ING Barings typeerde het derde kwartaalresultaat van de kopieer- en printerfabrikant als 'zwak'. Door het gebroken boekjaar zijn de gevolgen van de ramp in de VS van 11 september nog niet in de door Océ gepresenteerde cijfers verwerkt.
Randstad wist 2,9% te winnen op 10,65. Het vertrek van topman Zwarts werd als reden voor de koerswinst aangemerkt. Overigens presteerde branchegenoot Vedior aanmerkelijk sterker. Dit fonds klom ruim 5%.
Paul Jansen