NEW YORK - De VS-strijdkrachten hebben na drie dagen aanvallen de alleenheerschappij in het luchtruim boven Afghanistan. Het Pentagon is nu in staat dag en nacht, rond de klok, aanvalsmissies en humanitaire vluchten uit te voeren. Dit verklaarde gisteravond minister van Defensie Donald Rumsfeld.
|
Gezeten op een ezel passeert een Afghaanse jongen tanks van de Noordelijke Alliantie, de oppositie die tegen het Taliban-regime strijdt. (Foto: REUTERS)
|
Hij gaf voor het eerst foto's vrij van enkele doelwitten, vóór en na de luchtaanvallen van de afgelopen dagen. Op één van de foto's is te zien dat een terreurkamp van Osama bin Laden bij de zuidelijke stad Kandahar volledig is vernietigd.
Volgens generaal Richard Myers, voorzitter van de chefs van staven, is van de 31 doelen die bij het openingsoffensief op zondag werden bestookt ongeveer 85 procent vernietigd.
Grondtroepen
Omdat steeds minder doelen overblijven voor de oppermachtige Amerikanen en Britten zijn gisteren vooral F14 en F18 gevechtsvliegtuigen ingezet. Bij de missies werd het vuur geopend op grondtroepen van het Taliban-bewind.
Het Pentagon zal naar verwachting op korte termijn mogelijk een 'bompauze' inlassen om de resultaten van de acties te evalueren.
Intussen wordt gewerkt aan plannen voor het stationeren van meer grondtroepen in de regio. President Bush wilde zich gisteravond niet uitlaten over de strategie na het succes van de bombardementen.
Slachtoffers
Bij de aanvalsgolven zijn tot nog toe vier burgers om het leven gekomen, Afghaanse medewerkers van de Verenigde Naties. Het viertal werkte als veiligheidsbeamte bij een VN-missie voor het opruimen van landmijnen.
Bij de eerste aanvallen bij daglicht in Operatie Duurzame Vrijheid werd gisteren onder meer een kruisraket afgevuurd op het wooncomplex van Taliban-leider Mullah Mohammed Omar in Kandahar. Volgens een Taliban-zegsman was Omar niet thuis tijdens de aanval. Intussen zouden zo'n veertig Taliban-commandanten en 1200 troepen naar de Noordelijke Alliantie zijn overgelopen. Deze ontwikkeling betekent dat de Taliban geen directe landverbinding meer hebben met het noorden, waar de steden Kunduz en Mazar-i-Sharif liggen.
De VN-hulporganisatie WFP heeft de bevoorrading van Afghanistan op beperkte schaal hervat. Gisteren vertrokken uit Masshad in Iran vijf vrachtwagens met in totaal 100 ton voedsel naar de Afghaanse stad Herat. Er zijn plannen om het noorden van Afghanistan, dat in handen is van de Noordelijke Alliantie, vanuit Turkmenistan te gaan bevoorraden. Voor leniging van de honger in Afghanistan koopt de WFP 100.000 ton graan van Pakistan.
President Bush' nauwste vriend, de Britse premier Tony Blair, gaat opnieuw op reis, ditmaal naar het Midden-Oosten, om het bondgenootschap tegen de internationale terreur hechter te maken. |