De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 10 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw en Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Stingers nare herinnering
aan Sovjet-tijd

door Hans Kuitert

   
 

AMSTERDAM - Het Amerikaanse defensieconcern Raytheon heeft goede herinneringen aan Afghanistan. Daar werd in het midden van de jaren tachtig de eerste generatie Stingerraketten afgeleverd aan het Afghaanse verzet tegen de Russen. Geïnstrueerd door de CIA wisten de Afghaanse mudjahedien liefst 270 Russische helikopters, gevechtsvliegtuigen en transporttoestellen naar beneden te schieten.

Sindsdien weet Raytheon dat de Stinger geldt als een van de meest betrouwbare luchtafweerwapens ter wereld. De raketten worden vanaf de schouder afgevuurd en zijn hitte zoekend. Voor toestellen die binnen de reikwijdte van de Stinger verschijnen, drie kilometer maximaal, is er geen ontsnappen mogelijk.

En nu duikt er een spookbeeld op voor de Amerikanen, want het circa honderd stuks omvattende restant van de onder de mudjahediengroepen verdeelde Stingers is nooit teruggegeven aan de CIA. Na het vertrek van de Russen, begin 1989 probeerde de CIA de Stingers terug te krijgen. Wie zijn Stinger kwam inleveren kreeg een bonus van 100.000 dollar, maar er doken er maar een paar op. Journalisten die naar Afghanistan gingen, kregen vaak het verzoek uit te kijken naar Stingers.

De meeste van die dodelijk raketten waren in handen gebleven van groepen, die later, in 1995 en 1996 naar de Taliban zouden overlopen. En daarom heeft de Taliban deze wapens nu in handen, naast ander, maar erg verouderd afweergeschut. Misschien zijn die oude Stingers inmiddels wat roestig of hapert hier en daar de elektronica, nog steeds worden ze geacht vliegtuigen te kunnen neerhalen.

Bij een aanval gisteren op Kandahar is volgens militaire deskundigen enige malen met Stingers geschoten. Dat ze geen doel troffen heeft te maken met de hoogte van de vliegtuigen, ruim boven de 3.000 meter. Militair hoeven de Amerikanen wellicht niets te vrezen van hun zoekgeraakte materieel, maar helemaal gerust kan men er niet op zijn.

Het meeste gevaar lopen echter de Amerikaanse transportvliegtuigen van het type C-17, die worden ingezet om voedsel te droppen boven Afghanistan. Deze tragere toestellen vliegen beduidend lager en zijn zo een doelwit voor de nog overgebleven Stingers. Het zou bijzonder cynisch zijn als zo'n C-17 zou worden getroffen door een raket van Amerikaanse makelij, uitgerekend tijdens een humanitaire missie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 10 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.