De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 10 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw en Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  VS maken geen haast met
jacht op Bin Laden

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - De Verenigde Staten maken geen haast met de jacht op Osama bin Laden, terwijl gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers gisteren voor het eerst ook bij daglicht aanvalsmissies uitvoerden op doelen in Afghanistan.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (463x328, 44kb)
De Verenigde Staten maken geen haast met de jacht op Osama bin Laden.
De regering-Bush werkt stapsgewijs toe naar de eliminatie van de terreurdreiging uit Afghanistan en vreest dat een snelle overmeestering of dood van Bin Laden averrechts zal uitpakken. In dat geval zou de VS, zo wordt verwacht, onder zware internationale druk komen te staan de militaire acties te staken.

"Als wij Bin Laden spoedig in de kraag vatten of vermoorden, is de oorlog zo goed als voorbij, terwijl het terreurnetwerk grotendeels overeind blijft", zo verklaart een Amerikaanse regeringsfunctionaris tegenover de krant The Washington Times. Tegelijkertijd wordt gezegd dat Bin Laden zal worden uitgeschakeld zodra hij in het vizier komt. Tot de gebombardeerde doelen behoren kampen en wooncomplexen die volgens inlichtingendiensten regelmatig door de terreurchef worden bezocht.

President George Bush heeft gezegd dat Bin Laden, organisator van de aanslagen in New York en Washington, dood of levend wordt gezocht. Maar sinds de aanvallen op Bin Ladens terreurkampen en de militaire installaties van zijn beschermheren, het Taliban-regime in Afghanistan, leggen de Amerikanen er dagelijks de nadruk op dat de strijd tegen terreur niet ophoudt bij de eliminatie van Bin Laden. Zo zei minister van Defensie Donald Rumsfeld dat de aanvallen slechts 'een klein onderdeel' vormen van een 'omvangrijke, wereldwijde' campagne die een 'aantal jaren' zal duren. De bewindsman trekt voortdurend een vergelijking met de Koude Oorlog en de ineenstorting van het communisme.

Het Witte Huis hamert er verder op dat ook andere terreurorganisaties moeten worden uitgeschakeld en behoudt zich het recht voor om de aanval te openen op andere landen die terroristen steunen. Met die verklaringen wil de regering-Bush internationale pressie weerstaan om de militaire campagnes stop te zetten zodra de Taliban-heersers en Bin Laden 'geneutraliseerd' zijn.

Om dat doel te bereiken zullen mogelijk op korte termijn meer grondtroepen naar het Midden-Oosten en Centraal-Azië worden gestuurd, zo meldt The Washington Post. Volgens de krant liggen er geen concrete plannen klaar voor een grootschalige invasie van Afghanistan, maar wil het Pentagon de extra troepen gereed houden voor acties. De opbouw zou beginnen met nog eens duizend man van de Tenth Mountain Division uit Fort Drum; de eenheden worden naar verluidt gestationeerd in Oezbekistan waar sinds afgelopen weekeinde al duizend troepen van dezelfde divisie zijn gelegerd.

Verder maken onderdelen van de 101st Airborne Division en de 106th Special Operations Aviation Regiment in Fort Campell, Kentucky zich op voor vertrek. Ook worden mogelijk Amerikaanse militairen uit Bosnië en Kosovo gehaald, waardoor NAVO- bondgenoten de ontstane gaten in de vredesmissies moeten opvullen. Commandanten van de uit te zenden VS-eenheden krijgen van het Pentagon te horen dat de missie minstens een jaar kan duren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 10 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.