De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 10 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw en Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Nederland praat met
VS over deelname

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Nederland voert met de VS intensieve gesprekken over het leveren van militaire eenheden. Daarbij is ons land bereid om zelf mee te doen aan gewapende acties, naast het vervangen van Amerikaanse eenheden op de Balkan. Dat heeft premier Kok gisteren gezegd in de Tweede Kamer.

Minister De Grave (Defensie) wilde gisteren geen enkel detail geven over de eventuele Nederlandse steun. "Wat Nederland kan bijdragen is bij de Amerikanen bekend. Als de Amerikanen een bepaalde behoefte hebben, zullen ze dat melden", zei hij. De Grave wees erop dat de actie lang kan gaan duren. Dat Nederland nu nog niet betrokken is bij de militaire inzet zegt volgens hem niets: "De strijd tegen het terrorisme is niet in een paar dagen over."

Eerder werd al duidelijk dat Nederland op zijn minst Patriot-luchtdoelraketten, KDC10-tankvliegtuigen en infanterie-eenheden ter beschikking heeft die voor de VS interessant kunnen zijn, onder meer ter vervanging van Amerikaanse of Britse troepen die nu op de Balkan zijn gelegerd.

Positief

"Het kan zo zijn dat er geen bijdrage wordt gevraagd. Maar als dat wel gebeurt, dan is de houding positief", aldus Kok, die sprak over het 'verfoeide Taliban-regime'. Volgens minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) zal "niemand er een traan om laten als het Taliban-regime verdwijnt", maar is de val van de Taliban niet een uitgesproken doel van de Amerikanen.

Volgens minister De Grave doet Nederland bewust niet mee aan het publicitair tegen elkaar opbieden van NAVO-bondgenoten. "Het is niet nodig om iets aan te bieden wat de Amerikanen misschien niet nodig hebben." Hij hekelde het met veel bombarie gepresenteerde Canadese aanbod van 2.000 militairen: "Dat is de totale bemanning van hun vijf aangeboden fregatten en transportvliegtuigen. Alsof er nog behoefte is aan extra fregatten."

Negentien Nederlanders zeven militairen en twaalf burgers gaan deze week voor een half jaar naar de VS in het kader van het uitlenen van vijf Awacs-toestellen van de NAVO. Het Nederlandse fregat Hr. Ms. Van Nes gaat, als deel van een NAVO-eskader, naar het oostelijke deel van de Middellandse Zee.

Volgens minister De Grave gaat het hier alleen om NAVO-aanwezigheid als signaal. Voor eventuele gewapende inzet van dit NAVO-eskader is een apart besluit van het bondgenootschap nodig. Premier Kok benadrukte verder dat de veiligheid op de luchthaven Schiphol in orde is. Alle verhalen over mogelijke risico's is Kok zat.

Minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) die eerder ƒ70 miljoen voor Afghaanse vluchtelingen heeft gegeven, kwam gisteren heftig in botsing met SP-fractieleider Marijnissen. De woedende PvdA-bewindsvrouw vindt dat Marijnissen doet alsof het vluchtelingenprobleem de schuld is van de Amerikanen, terwijl er ook voor 11 september al miljoenen Afghanen op de vlucht waren geslagen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 10 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.