ROTTERDAM - De illegale Algerijn die door de Rotterdamse justitie wordt verdacht van terrorisme, blijkt vrijgekomen door een blunder van de vreemdelingenrechter. Minister Korthals van Justitie heeft gisteravond "met verbijstering" gereageerd op de vrijlating en zegt dat "de onderste steen boven moet komen."
Volgens een woordvoerster van de vreemdelingenkamer in Haarlem voerde de Algerijn vorige week tijdens de behandeling van zijn vreemdelingenzaak aan dat hij onjuist door justitie Rotterdam zou zijn behandeld.
Extremisten
De Algerijn, die twee dagen na de aanslagen in de VS met drie andere moslim-extremisten in de Rotterdamse Kempenaerstraat werd opgepakt, hield vreemdelingenrechter mevrouw mr. C. Rombouts voor dat hij destijds niet tijdig bij de Rotterdamse rechter-commissaris was voorgeleid.
Rechter Rombouts schorste de zitting daarop onmiddellijk. "Zij heeft vervolgens contact opgenomen met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) van justitie in een poging dat te checken. De IND is er tijdens die schorsing niet in geslaagd de informatie tijdig te leveren. Daarop heeft de vreemdelingenrechter de Rechten van de Mens laten prevaleren en de Algerijn op vrije voeten gesteld."
Misser
Inmiddels is gebleken dat de Algerijn wel degelijk op tijd was voorgeleid en dat het openbaar ministerie in Rotterdam geen enkele fout had gemaakt. Het OM, dat beaamt de illegale Algerijn nog steeds als verdachte te zien, wilde gisteren niet op de gemaakte misser reageren.
Het is onduidelijk of Rombouts wist dat de Algerijn nog steeds verdacht werd van een ernstig strafbaar feit. Bovendien is niet bekend waarom zij de zaak niet heeft aangehouden totdat de IND klaarheid had kunnen verschaffen.
Het ministerie van Justitie neemt de zaak inmiddels zeer hoog op. Woordvoerder W. Alkema zei gisteravond dat wordt bestudeerd hoe justitie tegen het vonnis in beroep kan gaan.
Beroepsmogelijkheden voor justitie zijn gering. Volgens de woordvoerster van de vreemdelingenkamer kan staatssecretaris Kalsbeek van Justitie in beroep gaan bij de Raad van State om het vonnis ongedaan te krijgen. "Maar dan is het de vraag of deze illegale Algerijn nog getraceerd kan worden."
De drie andere verdachten zitten nog steeds vast, evenals andere vermeende leden van het terreurnetwerk in België, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Zij worden verdacht van het beramen van bomaanslagen en gifaanvallen op doelen in West-Europa. |