De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 26 september 2001  
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Nieuwsportaal
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Pak slaag in Praag
   
 

PRAAG - Onvoorstelbaar, te gek voor woorden! Feyenoord liet zich gisteravond op amateuristische wijze in de luren leggen door elf doodnormale broodvoetballers uit Tjechië. Sparta Praag, absoluuut geen hoogvlieger in het internationale voetbal, veegde gisteravond de vloer aan met Feyenoord (4-0). De Rotterdammers, die het toernooi om de Champions League nog zo hoopvol waren gestart, kregen in het Letna-stadion van Praag een lesje in professionalisme. Normaal gesproken is Sparta een van de zwakke broeders in deze groep (H), maar het puntje vorige week in München gaf al aan dat dit team tot veel in staat is. Het is gewoon team, een soort FC Twente of een andere dwarsstraat. Dat Feyenoord zich in de maling liet nemen was gênant, een titelfavoriet onwaardig.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Paul Bosvelt (Foto: ANP)
Na het gelijkspel (2-2) vorige week in Moskou was het trouwens logisch dat Bert van Marwijk uitging van zijn 'Europese' opstelling, wat inhield dat er geen behoefte was aan flankspelers zoals Leonardo. Geen frivoliteiten, maar resultaat. Daar draaide het allemaal om in de wedstrijd tegen Sparta Praag. Maar Feyenoord was Feyenoord niet. Het straalde totaal geen zelfvertrouwen uit en liet de zaken op zich afkomen als betrof het een vriendschappelijk potje. Het was tranentrekkend om te zien, dat Neerlands trots zich in de beklaagdenbank liet duwen. Een behoudende speelwijze is oké, maar als je in balbezit bent moet je wel iets uitstralen. Dan moet je toch met mensen als Bosvelt, Van Hooijdonk en Tomasson iets extra's willen brengen.

Maar de angst regeerde in Praag. Feyenoord was geen schim van de ploeg die in Moskou zo knap op de been bleef. Na twintig minuten was het Hartig die simpel profiteerde van een enorm misverstand in de weke Feyenoord-defensie. Een kwartier later was het inpakken en wegwezen, toen Van Gobbel aan de noodrem hing bij Sionko. Voor de Oostenrijker Fritz Stuchlik was het vervolgens een koud kunstje om de bal op te stip te leggen. Daar bleef het niet bij; deze thuisfluiter maakte er bij wijze van spreken 3-0 van door Van Gobbel met zijn huis-tuin-en-keuken overtreding met rood naar de catacomben te verwijzen.

Vanaf dat moment speelde Feyenoord met tien man en dus een verloren wedstrijd. Door de wol geverfde coaches grijpen dan in. Niet Van Marwijk. De trainer van de Rotterdammers liet alles over zich heen komen en dacht dat het allemaal wel zou loslopen. Nee dus! Pas toen het kalf in Praag verdronken was, stuurde hij Leonardo het strijdtoneel op. Te laat, veel te laat.

Het tiental van Feyenoord kreeg uiteindelijk de rekening gepresenteerd door als een stelletje angsthazen aan dit karwei te beginnen. Het was in Praag, simpel gezegd, het loon van de angst. Zeker door de benutte strafschop van Labant. Het was eigenlijk aan doelman Zoetebier te danken, dat Feyenoord bij rust al niet tegen een blamage aankeek.

De week rust na het treffen in Moskou werkte voor de volksclub pur sang demoraliserend. Je kan verliezen, maar dat je op deze wijze voor schut laat zetten? Dat tart elke beschrijving en zal niet gepikt worden door de 1500 fans die de moeite hadden genomen om naar Praag af te reizen. Zij waren geschokt door het optreden van hun favorieten die, nogmaals, als een stelletje recreatievoetballers aan de wedstrijd begonnen. Schrijnend. En waarom dan wel? Omdat Sparta Praag een doodsimpele ploeg is met een paar spelers, zoals Jarosik, die een duel kunnen lezen.

Feyenoord miste persoonlijkheden, jongens die van wanten weten. Excuses voor deze wanprestatie zijn niet voorhanden. Feyenoord kreeg de volle laag in Praag. Dat werd nog eens geaccentueerd door de 3-0 van Kincl, zo'n stief kwartiertje voor tijd. De totale ontmanteling diende zich een minuut later aan door Michalik, die heel rustig uithaalde en de arme Zoetebier opnieuw het nakijken gaf.

Het stond inmiddels 4-0. Wie dat voor dit duel had voorspeld was gelijk in een psychiatrische afdeling opgenomen. Maar Feyenoord was er na afloop rijp voor. Het zal heel snel de koppen bij elkaar moeten steken om dit verpletterende verlies op zijn ware proporties in te schatten. Want dit leek helemaal nergens naar. Een topclub onwaardig. Sparta Praag - Feyenoord 4-0 (2-0). 24. Hartig 1-0, 37. Labant 2-0 (strafschop), 71. Kincl 3-0, 74. Michalik 4-0. Scheidsrechter: Stuchlik (Oos). Toeschouwers: 15.150. Rode kaart: 37. Van Gobbel (Feyenoord, 2x geel).

Sparta Praag: Cech; Grygera, Hübschman, Novotny en Labant; Sionko (87. Papousek), Hasek, Jarosik en Michalik (80. Zelenka); Kincl en Hartig (83. Holub).

Feyenoord: Zoetebier; Emerton, De Haan, Van Gobbel en Rzasa; Bosvelt, Van Gastel (80. Leonardo), Tomasson en Paauwe; Van Hooijdonk en Kalou.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 26 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.