DEN HAAG - Een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer is uitermate ontevreden over de resultaten die worden geboekt bij de bestrijding van de handel met voorkennis en eist per 1 december een groot pakket extra maatregelen van de ministers Zalm (Financiën) en Korthals (Justitie).
Hoewel de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STe) de laatste tijd duidelijk meer voorkenniszaken weet te traceren loopt het tot dusverre in de meeste gevallen mis bij het openbaar ministerie, die er niet of nauwelijks in slaagt de strafzaken om te zetten in daadwerkelijke veroordelingen.
PvdA, VVD, CDA en D66 eisen daarom snel actie van het kabinet. "De kenniszaken worden wel opgespoord, maar ze lopen vast bij de rechtspraak. Er moeten dus snel meer middelen, personeel of bevoegdheden komen, anders loopt het aanzien van het openbaar ministerie gevaar", aldus VVD-Kamerlid Voûte.
"Het komt in een verstopte pijplijn. Dat is slecht voor het rechtsgevoel en vertrouwen van de burger", aldus D66'er Giskes, die bijval kreeg van haar collega's Witteveen (PvdA) en Wijn (CDA).
De vier fracties willen daarom uiterlijk op 1 december een plan van aanpak zien, waarbij het kabinet duidelijk aangeeft hoe de problemen rondom de integriteit van financiële transacties kunnen worden opgelost.
Zalm gaf aan dat het op dit moment onduidelijk is waar het probleem zit. "De STE draagt de zaken aan en ziet te weinig gebeuren, terwijl het voor het openbaar ministerie ook niet goed is dat te weinig resultaten worden geboekt", aldus Zalm, die geen klachten heeft gekregen over een tekort aan middelen of personeel.
De bewindsman concentreert zich daarom vooralsnog op aanvullende maatregelen die het openbaar ministerie meer armslag kunnen geven. Zelfs verstrekkende mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld een opsporingsbevoegdheid voor de STE worden bekeken.
"Er liggen in ieder geval een groot aantal voorstellen bij het parlement en de Raad van State", aldus Zalm, die aankondigde dat de ministerraad binnenkort nog enkele wetswijzigingen zal behandelen.
Zo moeten banken zich straks verplicht gaan vergewissen van de achtergrond van hun klanten, wordt witwassen wettelijk strafbaar, komt er toezicht op geldtransactiekantoren en wordt de wet melding ongebruikelijke transacties uitgebreid naar onder meer juweliers, advocaten maar ook de douane. Ook worden de regels rondom de identificatie van bankrekeningen aangescherpt en komen de trustkantoren onder toezicht te staan.
De vier fracties hadden gisteren ook een groot aantal kritische vragen aan de bewindsman over de zogenaamde 'financiële bijsluiter' die vanaf januari bij financiële producten wordt gevoegd, maar pas halverwege 2002 verplicht wordt.
"Ik snap niet waarom dat allemaal zo lang moet duren. We praten er al jaren over", aldus Wijn. "Het risico en rendement moet voor de gewone consument gewoon glashelder op papier worden gezet."
Ook Witteveen maande Zalm tot meer daadkracht. "We praten hier nu al over sinds de Vie d'Or-kwestie", aldus de PvdA'er, die bijval kreeg van D66 en VVD.
Zalm erkende dat nog steeds niet precies duidelijk is hoe de straks verplichte bijsluiter er straks uit gaat zien. "De hoofdlijn zal in ieder geval zijn dat er een duidelijk zicht komt op het bruto- en nettorendement", aldus de bewindsman, die aangaf dat een aantal zaken nog in onderzoek is.
"Mogelijk komt er ook een risicoclassificatie", aldus de bewindsman die desondanks verwacht dat de bijsluiter snel gemeengoed gaat worden. "Ik hoop echt dat de bijsluiter per 1 januari al veel in gebruik zal zijn."