De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 26 september 2001  
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Nieuwsportaal
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Duizenden dupe van NBBS-val
Miljoenenschuld
reisorganisatie

door Arnold Burlage

   
 

LEIDEN - De reisorganisatie NBBS is in grote problemen geraakt. Een miljoenenschuld dupeert meer dan 10.000 vakantiegangers. De grootste reisramp ooit in ons land, is een direct gevolg van de terreurtragedie in de VS. De reisboekingen blijven tot 70 pct. achter vergeleken bij vorig jaar, afhankelijk van de bestemmingen. De problemen gelden voor de hele reissector.

Ruim 40 reisbedrijven hebben, volgens het Algemeen Nederland Verbond van Reisondernemingen (ANVR), inmiddels al werktijdverkorting. Nederlands grootse reisconcern Travel Unie, laat de helft van de 3100 medewerkers korter werken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 34kb)
De reisorganisatie NBBS is in grote problemen geraakt. (Foto: MATTY VAN WIJNBERGEN)
De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) is gisteren begonnen met een grootscheepse reddingsoperatie om alle gedupeerde vakantiegangers van het omgevallen NBBS financieel schadeloos stellen. Reisbureaus krijgen advies geen betalingen meer te doen aan NBBS.

"Het bedrag dat met de reddingsoperatie is gemoeid, kan oplopen tot vele miljoenen. Het wordt in elk geval de grootste steunoperatie die we ooit hebben moeten doen. Dat hebben we al vastgesteld", aldus SGR-directeur Peter Silbermann.

Wanbestuur

NBBS, dat al langer door wanbestuur wankelde, kreeg de nekslag, toen de reismarkt direct na de terreuraanslagen begon in te storten. Een overneming voor één gulden door Travel Unie, die vrijwel rond was, werd daarom opgeschort, waarna de ING de kredietovereenkomst met NBBS ook heeft stopgezet.

NBBS, dat gisteren surseance van betaling aanvroeg, kreeg in het verleden vooral bekendheid door voordelige reizen voor studenten. Het reisbedrijf verzorgde vorig jaar nog reizen voor meer dan 330.000 vakantiegangers, goed voor ruim ƒ300 miljoen aan omzet maar met een verlies van ƒ8,3 miljoen.

Honderden vakantiegangers die vandaag en morgen zouden vertrekken, zijn inmiddels gebeld dat hun reis niet doorgaat. Honderden vakantiegangers in de hele wereld, mogen op kosten van het garantiefonds hun vakantie voortzetten. "Als hoteliers en andere leveranciers ter plaatse daarmee ten minste instemmen", aldus de SGR-directeur.

Boekingen

Vakantiegangers die op termijn een vakantie bij NBBS hebben geboekt, krijgen vandaag of morgen een brief met informatie om hun geld terug te krijgen of bij andere reisorganisaties opnieuw een reis te boeken. "De eerste duizenden brieven zijn al onderweg", meldde de SGR-topman gisteravond.

De val van de NBBS was onontkoombaar toen de directie, volgens de voorschriften, aankondigde 'betalingsonmachtig' te zijn. "We hebben toen onmiddellijk onze verantwoordelijkheid genomen om vakantiegangers uit de problemen te helpen", aldus de SGR-directeur. "Alle gedupeerde vakantiegangers krijgen een telefoontje of een brief", zei hij.

NBBS telt in totaal bijna 500 medewerkers. Eerder toonde onder meer de OAD belangstelling voor een overneming van de NBBS. Later ging het personeel zelf plannen na om het bedrijf te redden.

Overname

Uiteindelijk besloot Travel Unie tot een overneming. Op grond van de financieel slechte situatie werd een koopsom van één gulden bepaald. Travel Unie-topman drs. Hans Bakker: "We moesten er dan wel nog ƒ15 miljoen inpompen om de zaak met onze aanpak voort te kunnen zetten."

Op de valreep blijkt dat dit bedrag als gevolg van de terreuraanslagen nu aanzienlijk hoger moet zijn. Onze commissarissen vragen daarom ook terecht eerst meer duidelijkheid en een oplossing voor de nieuwe situatie."

"We waren in feite rond", zei interim-manager B. van der Zijl van NBBS, dat eigendom is van een stichting. "Vlak voor het zetten van de handtekeningen haakte Travel Unie af. We zijn hierdoor volledig overvallen. De wereld is in de afgelopen dagen veranderd."

De SGR overweegt inmiddels een toeslag in te stellen als meer reisorganisaties failliet dreigen te gaan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 26 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.