De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 26 september 2001  
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Nieuwsportaal
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Bij aangeslagen Laurus moet eerst de kassa weer rinkelen
Supermarktconcern laat
noodgedwongen strategisch
plan varen.

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Supermarktconcern Laurus keert noodgedwongen op zijn schreden terug. Volgens analisten en vakbonden restte het financieel in het nauw gedreven bedrijf geen andere keus dan de strategie van één winkelformule los te laten. Het regende namelijk tegenslagen. "Voor Laurus is 2001 een verloren jaar."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
Supermarktconcern Laurus keert noodgedwongen op zijn schreden terug. De ombouw van alle supermarkten naar de Konmar-formule wordt gestaakt.
De nieuw aangetreden interim-topman Jan Koning van Laurus heeft één allesoverheersende opdracht gekregen: zorg dat de kasstroom weer op gang komt. In dat licht was het een kwestie van tijd voordat het kostbare één-formule-project (alle 800 supers ombouwen naar Konmars) van Laurus zou worden stopgezet. Gisteren bevestigde Laurus de koerswijziging, die eerder al door deze krant werd gemeld.

Naast Konmar handhaaft Laurus Super de Boer- en Edah-winkels, zo meldt Konings. Drie verschillende managementteams krijgen een eigen omzet- en winstverantwoordelijkheid. Daarmee is de droom van één winkelformule, die zowel op prijs als service concurrent Albert Heijn van de troon moest stoten, definitief van de baan.

Ook de peperdure verhuisplannen van het hoofdkantoor van Den Bosch naar het Van Nellegebouw in Rotterdam worden 'bevroren'. Konings tracht de hoofddirectie te versterken door 'oud-gediende' Harm Jan Stoter terug te halen. Analisten zijn positief over deze beslissing. "Het was de afgelopen maanden een komen en gaan van mensen in de hoofddirectie. Er zat zo langzamerhand niemand meer", zo schampert één van hen.

De door de wol geverfde retailer Stoter was tot vorig jaar directeur van Super de Boer maar moest na een ruzie met de inmiddels ontslagen Laurus-directeur Peter Stuyts het bedrijf verlaten. Stoter wordt verantwoordelijk voor de logistiek, ook een onderdeel binnen Laurus waar de afgelopen maanden veel aan schortte.

Een aanhoudende bron van onzekerheid en geruchten is de positie van Eric Albada Jelgersma, grootaandeelhouder (35%) en commissaris. Volgens bronnen rond Laurus mikt Jelgersma op een scenario waarbij hij zijn aandelen tegen een goede prijs kan verkopen.

Jelgersma moet voor de verkoop van een belang van meer dan 5% de toestemming hebben van zijn collega-commissarissen, zo vertelt een woordvoerder van Laurus. En zelfs dan: het aandeel Laurus staat nog steeds bedroevend laag. Alleen bij een overname zou de commissarris een premie boven de koers van Laurus kunnen opstrijken.

Sinds Laurus krap tien maanden geleden het plan lanceerde om alle winkelformules in Nederland om te bouwen tot Konmarwinkels, regent het tegenslagen. Zo kregen de Konmarwinkels-nieuwe-stijl al snel het imago duur te zijn, waardoor de verwachte omzetstijging van 20% bij lange na niet gehaald werd. Ook in de logistiek ging er van alles mis, waardoor de klant te vaak geconfronteerd werd met lege schappen. De hele operatie heeft Laurus veel geld en tijd gekost.

Op dit moment is de allereerste prioriteit om financieel orde op zaken te stellen, zo laat Laurus weten. Wat dat betreft is het behouden van de Super de Boer- en Edah-winkels een logische keuze omdat deze formules garant staan voor een positieve en stabiele bijdrage. Bovendien moet de verkoop van Spar en Basismarkt de kas spekken.

Voor deze twee formules zouden Aldi, Blokker en Sligro zich als geïnteresseerden hebben gemeld. Analisten menen dat Laurus er goed aan zou doen behalve de Spar- en Basismarktwinkels ook de Spaanse activiteiten van de hand te doen. "Het drama in Spanje is minstens zo groot als het Konmar-drama. Maar het ziet er helaas naar uit dat Laurus daar gewoon blijft boeren", ziet analist Pascale Nachtergaele (Delta Lloyd).

Laurus heeft bij een groot aantal overnames in Spanje nagelaten de boekhouding goed tegen het licht te houden. Achteraf bleek dat er sprake was van kunstmatig opgeschroefde omzetten. Tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers bleken de activiteiten in Spanje goed voor een negatief bedrijfsresultaat van EUR37 miljoen.

Nachtergaele zegt teleurgesteld te zijn dat Laurus niet met gedetailleerder plan van aanpak is gekomen. "Wat zijn de doelstellingen, waar willen ze naartoe? Het blijft vaag, echte knopen worden niet doorgehakt", aldus Nachtergaele. Dat is ook het grootste bezwaar van FNV Bondgenoten-bestuurder Ron Peters. "Het jaar 2001 is een verloren jaar. Grote vraag is nu wat 2002 gaat brengen."

Een handelaar ziet weinig mogelijkheden voor het noodlijdende concern. "In Spanje stapelen de verliezen zich op en er is ook geen uitzicht op verbetering. Verkoop zou financieel gezien een goede zet zijn, maar de grote vraag is wie de verlieslatende supermarkten wil hebben." En de verkoop van Laurus zelf? "Daarvoor geldt hetzelfde: het bedrijf is a major bleeder. Ik acht de kans zeer klein dat een Europese speler geïnteresseerd zou zijn."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 26 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.