De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 26 september 2001  
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Nieuwsportaal
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Chaos aan de kassa's dreigt
Winkels en café's
vergeten massaal
euro's te bestellen

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Wie vanaf 1 januari met euro's betaalt, maakt kans guldens als wisselgeld terug te krijgen. De meeste café-eigenaren en kleine winkeliers hebben namelijk vergeten euro's te bestellen. Hierdoor dreigen als gevolg van het noodzakelijke omrekenen lange rijen voor de kassa te ontstaan. Winkeliers kunnen in dat geval rekenen op verontwaardigde reacties van klanten, voorspelt Cees van Dijkhuizen van het Nationaal Forum voor de introductie van de euro. "Terwijl agressie aan de kassa het laatste is wat we moeten hebben."

De winkeliers en horecabedrijven, zo'n 230.000 in totaal, hebben tot nu toe grotendeels nagelaten euro's te bestellen. Slechts 20 tot 30% stuurde het bestelformulier terug. De rest is in de prullenbak beland, vermoedt Van Dijkhuizen. "Ze dachten waarschijnlijk dat ze te maken hadden met reclamemateriaal."

De kleine ondernemers krijgen nu tot 31 oktober, een maand extra, de tijd om euro's te bestellen. Ze krijgen nogmaals via hun bank een bestelformulier en zullen op de alle mogelijke manieren worden benaderd. "Er komen extra spotjes op tv en op de radio en we gaan het vermelden in brieven, mailings en tijdens bijeenkomsten", zegt Els Prins van ondernemersorganisatie MKB-Nederland.

MKB-Nederland drong er de afgelopen jaren herhaaldelijk op aan dat winkels en cafés tijdig euro's in huis moeten hebben. De banken leveren de euro's aan de deur af, omdat kleine ondernemers niet door geldauto's worden bevoorraad. Echter dit gebeurt alleen bij die bedrijven die voor 31 oktober hun bestelformulieren hebben ingediend. Laten de winkeliers dit na, dan moeten ze hun euro's zelf bij de bank ophalen, hetgeen onveilig is en voor logistieke problemen kan zorgen. De zogenaamde fijndistributie is uniek in Europa en wordt door 80% van de kleine ondernemers op prijs gesteld. De verwachting is dan ook dat velen alsnog hun euro's bestellen.

Ook op andere terreinen loopt de invoering van de euro nog niet naar wens, laat het Nationaal Forum weten. Zo hebben bedrijven hun systemen onvoldoende getest en liggen er onvoldoende proefzakjes met euromunten bij de detailhandel. Ook weet de helft van Nederlanders nog niet dat er vanaf 28 januari 2002 niet meer met guldens kan worden betaald. "Men denkt dat die periode langer duurt. Dit baart ons zorgen", aldus Van Dijkhuizen.

Verder heeft een aantal grote Sociale Diensten de zaakjes nog steeds niet op orde, constateert het Nationaal Forum. Noodsystemen moeten ervoor zorgen dat alle uitkeringen worden betaald. Hierdoor kan het voorkomen dat uitkeringen in januari 2002 in guldens worden uitbetaald.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 26 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.