De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 26 september 2001  
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Nieuwsportaal
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  PHILIPS, ING EN AEGON WINNEN; GUCCI EN UNILEVER VERLIEZEN
Damrak zet
opmars voort

   
 

AMSTERDAM - Voor de tweede achtereenvolgende dag ging het gisteren crescendo op de Amsterdamse effectenbeurs. Hoewel de AEX lager uit de startblokken was vertrokken, zorgde een licht hogere opening op Wall Street toch nog over een breed front voor hogere koersen op het Damrak.

Onder aanvoering van de zwaargewichten Philips, ING en Aegon sloot de AEX-index 10,19 punten (oftewel 2,4%) hoger op 429,23. Gucci en Unilever vielen in de 'eredivisie' van de Amsterdamse beurs echter uit de toon door de dag flink lager af te sluiten. De Midkap noteerde 12,88 punten (3,6%) in de plus op 374,70.

De afgelopen twee dagen klom de AEX-index ruim 33 punten (8,3%). Naast koersherstel zorgt ook de hoop op een nieuwe renteverlaging van de Europese Centrale Bank voor meer vraag naar aandelen. "We hopen dat de zuinige Duisenberg de komende tijd wat guller zal zijn met renteverlagingen", aldus een handelaar.

Gucci liet gisteren de Amsterdamse beurswereld schrikken door zijn tweede winstwaarschuwing van dit jaar af te geven. Het Italiaanse modehuis denkt dat de omzet en winst in het tweede halfjaar zal achterblijven door de onzekere economische omstandigheden na de terroristische aanslagen in de VS. Het aandeel Gucci liet 2,4% liggen op EUR87,15. "Dat valt eigenlijk reuze mee na een winstwaarschuwing", oordeelde een analist.

Unilever was de sterkste daler onder de hoofdfondsen met een verlies van 4,7% op EUR55,45. De zeep- en voedingsmiddelenreus zag 7,7% van zijn beurswaarde in rook opgaan nadat topman Howard Green zich maandagmiddag voorzichtig uitliet over de resultaten in de rest van het jaar.

ING Groep zat gisteren evenals maandag in de lift met een winst van 8,9% op EUR26,96. Ook Aegon (+5,0% op EUR27,30) wist wederom de weg omhoog te vinden. De bankverzekeraar profiteerde van een 'upgrade' van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley. Aegon maakte vlak voor het sluiten van de beurs bekend van de Chinese autoriteiten toestemming te hebben gekregen om in het land een joint venture op te zetten op het gebied van levensverzekeringen.

Naast ING en Aegon won ook Fortis terrein. Het aandeel sloot 3,0% hoger op EUR24,30. Van de 'financials' was ABN Amro de enige die de dag met verlies moest afsluiten. De bank liet een eurostuiver liggen op EUR17,34.

De chipfondsen waren gisteren prima op dreef. Zowel Philips (+5,3% op EUR20) als ASML (+10,7% op EUR13,62) lieten een flinke winst aantekenen. Ook de chemiesector had de smaak goed te pakken. Akzo Nobel (+8,9% op EUR42,20) en DSM (+4,7% op EUR32,67) noteerden hoger.

Voor de kersverse KPN-bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer lijkt de hulp nu vanuit alle hoeken van het land te komen. De Amsterdamse marketingdeskundige Hein Becht gaat zijn actie om de koers van het aandeel KPN op te krikken, de komende dagen ondersteunen met spotjes op Radio 1.

Daarnaast is de Postcodeloterij op het idee gekomen één miljoen KPN-aandelen te verloten. Als de actie positief wordt ontvangen, gaat de Postcodeloterij nog meer stukken KPN kopen. Het aandeel steeg een eurostuiver naar EUR3,01. "Nog één zo'n actie, en KPN staat weer op EUR4", stelde een handelaar vast.

Midkapper Laurus bevestigde gisteren, zoals deze krant maandag reeds wist te melden, dat het breekt met de strategie om al zijn supermarkten om te bouwen tot Konmar-winkels. Het aandeel werd 5,9% duurder op EUR3,80. Dit gebeurde bij een hoge omzet voor dit fonds van 1,1 miljoen stukken (in dubbeltelling). In de Midkap was Océ eveneens een opvallende stijger met een winst van 17,2% op EUR8,50.

Tijdens de handel maakte Aalberts (+2,2% op EUR16,35) bekend het Spaanse Standard Hidráulica over te nemen. Standard Hidráulica, gevestigd in Barcelona, is een producent van fittingen en tappen waarmee vloeistoffen en gassen op gecontroleerde manier kunnen vrijkomen. Het draait een jaarlijkse omzet van EUR20 miljoen, en draagt direct bij aan de winst per aandeel van Aalberts.

Antonov sloot 3 eurocent lager op EUR0,20. De ontwikkelaar van versnellingsbakken, genoteerd aan de Amsterdamse Nieuwe Markt, maakte melding van een aandelenplaatsing van 1,8 miljoen stukken tegen een koers van 20 pence.

Antonov-topman Mike Emmerson had voor beleggers nog een aardige verrassing in petto. Hij kondigde namelijk aan dat Antonov waarschijnlijk komende week een belangrijke order van een Japanse autoproducent in de wacht gaat slepen.

Bernard Vogelsang



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 26 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.