De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 26 september 2001  
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Nieuwsportaal
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  G-7 pakt financiering
van terrorisme aan

Van onze redactie

   
 

AMSTERDAM - De financiële strop die de Amerikaanse president George W. Bush om het internationale terrorisme wil leggen, is gisteren ook door het buitenland aangehaald. De zeven grootste industrielanden, verenigd in de G-7, zijn het eens geworden over een plan om de tegoeden en bezittingen van terroristische organisaties in internationaal verband op te sporen en te bevriezen.

"Over een paar weken" is duidelijk of terroristen rekeningen in Nederland bezitten. De Nederlandse Bank (DNB) verwacht dan de eerste resultaten van de speurtocht naar terroristische tegoeden naar buiten te brengen.

In het buitenland zijn al tegoeden bevroren, maar de Nederlandse banken maken nog geen resultaten bekend. "Het is een hele ingewikkelde operatie", verklaarde een DNB-woordvoerder. Het werk wordt bemoeilijkt doordat er drie verschillende lijsten met mogelijke terroristen circuleren: een is opgesteld door de VN, een ander door de FBI en de laatste maakte president Bush maandag bekend.

In Duitsland zijn dertien rekeningen geblokkeerd met een totaal saldo van 2,7 miljoen mark. Eén van de heetste sporen wordt het Hamburgse bedrijf Mamoun Darkazanli Import-Export-Company genoemd, dat directe banden zou hebben onderhouden met Osama bin Laden.

Directeur Darkazanli wordt er door de Amerikanen van verdacht in 1996 betrokken te zijn geweest bij de aanslag op de nationale Garde van Saoedi-Arabië in Riaad. Darkanzanli staat te boek als een vertrouweling van Bin Laden en maakt gebruik van de schuilnaam Abu Iljaf. Hij handelt in elektronische apparatuur en verzorgt de in- en uitvoer van machines en industriegoederen.

Frankrijk, dat in de afgelopen twee jaar al 9,6 miljoen gulden aan tegoeden van het Taliban-bewind bevroor, kondigde net als Groot-Brittannië gisteren nieuwe maatregelen aan.

Bankparadijs Luxemburg verbood gisteren de financiële instellingen in het land met personen en organisaties die op de zwarte lijst prijken zaken te doen. Als er tegoeden worden aangetroffen, zullen deze worden bevroren.

In de Filippijnen wordt nieuwe wetgeving die het witwassen van geld moet tegengaan versneld door het parlement geloodst. Manila heeft beloofd de eventuele tegoeden van de Filippijnse rebellenbeweging Abu Sayyaf, die ook op de lijst staat, te blokkeren. En in de Golfregio gaan naar verwachting enkele centrale banken hun financiële instellingen vragen na te gaan of zij 'verboden' rekeningen beheren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 26 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.