TEL AVIV - Na zijn bezoek aan Iran, het eerste van een Britse minister sinds de islamitische revolutie van 1979, landt Jack Straw vandaag in Israël waar mogelijk een nog argwanender publiek op hem wacht.
|
Jack Straw . (Foto: EPA)
|
De opmerking van de Britse minister van Buitenlandse Zaken in de Iraanse pers, dat hij "begreep dat de boosheid van veel mensen in de regio over de gebeurtenissen in Palestina een van de factoren is voor het ontstaan van terrorisme" is in Israël heel slecht gevallen.
Zowel de Israëlische premier Ariel Sjaron als de president Mosje Katsav zeiden hun afspraken met Straw af. Na een telefoongesprek van een kwartier tussen Sjaron en zijn collega Tony Blair was de lucht zodanig opgeklaard, dat Straw weer welkom is. Overigens benadrukte het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken dat er geen excuses zijn aangeboden.
Het incident geeft aan hoe gevoelig de zaken liggen in het Midden-Oosten, waar de Verenigde Staten steun proberen te vergaren voor een brede coalitie tegen het terrorisme. Iran, een vijand van Israël, heeft de aanslagen in de VS fel veroordeeld. Dat opent de deur naar betere verhoudingen met het Westen, vandaar het bezoek van Straw. De Brit benadrukte overigens dat hij geen boodschap van Washington had meegebracht.
Hoewel het Taliban-regime in Teheran wordt gehaat, staat Iran niet te trappelen om een bijdrage te leveren aan de strijd tegen Afghanistan, een collega-moslimland. Zeker niet als de VS, in Iran nog steeds gezien als 'de Grote Satan', op eigen houtje handelt. Niet voor niets zinspeelde president Mohammed Khatami op een leidinggevende rol voor de Verenigde Naties. Veel zal afhangen van de houding van de hoogste geestelijke leider in Iran, ayatollah Ali Khamenei. Deze houdt zich nog op de vlakte.