De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 26 september 2001  
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Nieuwsportaal
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Straw na kritiek toch
ontvangen door Israël

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Na zijn bezoek aan Iran, het eerste van een Britse minister sinds de islamitische revolutie van 1979, landt Jack Straw vandaag in Israël waar mogelijk een nog argwanender publiek op hem wacht.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 19kb)
Jack Straw . (Foto: EPA)
De opmerking van de Britse minister van Buitenlandse Zaken in de Iraanse pers, dat hij "begreep dat de boosheid van veel mensen in de regio over de gebeurtenissen in Palestina een van de factoren is voor het ontstaan van terrorisme" is in Israël heel slecht gevallen.

Zowel de Israëlische premier Ariel Sjaron als de president Mosje Katsav zeiden hun afspraken met Straw af. Na een telefoongesprek van een kwartier tussen Sjaron en zijn collega Tony Blair was de lucht zodanig opgeklaard, dat Straw weer welkom is. Overigens benadrukte het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken dat er geen excuses zijn aangeboden.

Het incident geeft aan hoe gevoelig de zaken liggen in het Midden-Oosten, waar de Verenigde Staten steun proberen te vergaren voor een brede coalitie tegen het terrorisme. Iran, een vijand van Israël, heeft de aanslagen in de VS fel veroordeeld. Dat opent de deur naar betere verhoudingen met het Westen, vandaar het bezoek van Straw. De Brit benadrukte overigens dat hij geen boodschap van Washington had meegebracht.

Hoewel het Taliban-regime in Teheran wordt gehaat, staat Iran niet te trappelen om een bijdrage te leveren aan de strijd tegen Afghanistan, een collega-moslimland. Zeker niet als de VS, in Iran nog steeds gezien als 'de Grote Satan', op eigen houtje handelt. Niet voor niets zinspeelde president Mohammed Khatami op een leidinggevende rol voor de Verenigde Naties. Veel zal afhangen van de houding van de hoogste geestelijke leider in Iran, ayatollah Ali Khamenei. Deze houdt zich nog op de vlakte.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 26 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.