BERLIJN - De Russische president Vladimir Poetin heeft gisteren in een toespraak tot de Duitse Bondsdag de schuld van de terreuraanslagen in de Verenigde Staten bij de politiek gelegd, die zich het nieuwe gevaar onvoldoende bewust is geweest. "Wij denken nog altijd in oude machtsverhoudingen, maar de wereld is veel gecompliceerder geworden", aldus Poetin.
|
Vladimir Poetin (l) en Gerhard Schröder. (Foto: AP)
|
Het was voor het eerst dat een Russische president het woord kon richten tot de Bondsdag. Poetin, die voornamelijk in vloeiend Duits sprak, beschouwde het als een grote eer. Bij herhaling werd hij door applaus onderbroken en na afloop kreeg hij een staande ovatie.
Poetin bepleitte het straffen van de schuldigen van de aanslagen in de VS en zegde zijn steun toe aan de strijd tegen het terrorisme die president George Bush is begonnen in een coalitie met veel andere landen. Poetin benadrukte dat Rusland betrokken wil worden bij de gebeurtenissen en niet achteraf voor voldongen feiten wil worden gesteld.
"De Koude Oorlog is definitief voorbij", aldus de Russische president, die drie dagen in Duitsland blijft. Hij vertelde vlak voor zijn vertrek moslimleiders te hebben gesproken, die zeiden in Moskou een 'Islam tegen Terreur'-conferentie te willen houden. "Dit initiatief moeten we steunen", zei Poetin onder luid applaus.
Bondskanselier Gerhard Schröder prees Poetin voor de Russische bijdrage aan de Amerikaanse strijd tegen het terrorisme door het bewapenen van de Afghaanse oppositie, de Noordelijke Alliantie, die de Taliban-regering bevecht. Schröder stak Poetin een hart onder de riem met zijn uitspraak dat de terreuraanslagen in de VS moeten leiden tot een evaluatie van Russische strijd tegen de islamitische rebellen in Tsjetsjenië. Rusland is er bij herhaling van beschuldigd in Tsjetsjenië de mensenrechten te schenden.
Eveneens in Berlijn voerde de Egyptische president Moebarak gisteren gesprekken met Schröder. Volgens Moebarak hangt een succesvolle terreurbestrijding nauw samen met het vinden van een permanente oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten.