De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 26 september 2001  
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Nieuwsportaal
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  EU-aanhoudingsbevel
nog toekomstmuziek

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De race om voor het eind van het jaar te komen tot een Europees aanhoudingsbevel, blijkt nog lang niet gelopen. Zo willen Europese landen geen opgepakte terroristen naar de VS uitleveren als die niet beloven dat de betrokkenen niet de doodstraf krijgen.

Vorige week tijdens de vergadering van de Europese ministers van Justitie in Brussel bleek al dat een Europees uitleveringsbevel niet makkelijk ligt. Zo zijn er zaken die in het ene land wel strafbaar zijn en in het andere niet.

Maar de Europese regeringsleiders deden eind vorige week op hun speciale top een dringend beroep op de ministers van Justitie over alle haken en ogen heen te stappen en in december een Europese vuist tegen internationaal terrorisme te presenteren.

De Belgische premier Verhofstadt (momenteel EU-voorzitter) en commissievoorzitter Prodi gaan het morgen allemaal persoonlijk in Washington uitleggen aan de Amerikaanse president Bush. Eind vorige week adopteerden de Europese regeringsleiders een omvangrijk programma om terrorisme te bestrijden, maar de daad is morgen nog niet bij het woord gevoegd. Verhofstadt en Prodi zullen ook praten met de Amerikaanse vice-president Cheney en Bush veiligheidsadviseur Condoleezza Rice.

De Belgische minister van Justitie Marc Verwilghen werd gisteren in het Belgische parlement doorgezaagd over het Europese aanhoudingsbevel en moest bekennen dat er zoveel fundamenteel voorbehoud ligt bij diverse lidstaten, dat een dergelijk Europees aanhoudingsbevel niet op korte termijn kan worden gerealiseerd.

Ook over de uitbreiding van de bevoegdheden van Europol is er geen consensus. In een aantal landen verbiedt de grondwet eigen burgers uit te leveren en daarnaast kunnen Europese landen alleen arrestanten uitleveren als het delict in beide landen strafbaar is.

In de voorstellen voor een Europees aanhoudingsbevel staat ook dat het moet gaan om misdrijven waar tenminste vier maanden gevangenis op staat. Dat kan ook gelden voor een uit de hand gelopen caféruzie in het buitenland en daarvoor is het internationale uitleveringsbevel niet bedoeld.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 26 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.