De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 26 september 2001  
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Nieuwsportaal
---
Ga naar 
VS onder vuur
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Opiumteelt in Afghanistan
mogelijk doelwit

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - Het Pentagon overweegt bij een antiterreur-aanval op Afghanistan ook centra voor drugsproductie te bombarderen. Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil daarmee het Taliban-regime financieel extra zwaar treffen. Opiumteelt is de belangrijkste inkomstenbron van de beschermheren van topterrorist Osama bin Laden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 28kb)
Het Pentagon overweegt bij een antiterreur-aanval op Afghanistan ook centra voor drugsproductie te bombarderen. Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil daarmee het Taliban-regime financieel extra zwaar treffen. Opiumteelt is de belangrijkste inkomstenbron van de beschermheren van topterrorist Osama bin Laden. (Foto: AP)
De geallieerde strijdmacht is volgens Defensiebronnen binnen enkele dagen op volle slagkracht voor een openingsoffensief tegen Afghanistan en het terreurleger van Bin Laden, de vermeende opdrachtgever van de aanslagen in New York en Washington.

De Democratische leider Dick Gephardt zei dat de doelstellingen van Bush' strijdplan duidelijk zijn: "In zekere zin wordt een guerrilla-oorlog beantwoord met guerrillamethodes, maar ook met financiële, politieke en diplomatieke maatregelen."

De operatie heeft een nieuwe naam gekregen: 'Enduring Freedom' (Duurzame Vrijheid). De vorige benaming, 'Infinite Justice' (Oneindige Gerechtigheid), lag gevoelig in de islamitische wereld. Volgens de islam is oneindige gerechtigheid alleen voorbehouden aan Allah.

De Amerikaanse Justitie vreest ondertussen dat minstens dertig nieuwe aanslagen zijn beraamd in de VS en Europa. Maar ondanks massale arrestaties is de FBI er nog niet in geslaagd handlangers op te sporen van de negentien kapers die op 11 september toesloegen.

In een wijd vangnet zijn meer dan 350 personen aangehouden; de meesten zitten echter vast wegens overtreding van de immigratiewetgeving of verkeersdelicten. De federale recherche heeft tot nog toe evenmin overtuigende bewijzen gevonden voor het bestaan van een ondersteunend netwerk, ook al wordt nog gezocht naar zo'n 400 potentiële verdachten.

Minister van justitie John Ashcroft waarschuwde gisteren opnieuw voor mogelijke chemische aanvallen. Volgens Ashcroft hebben "diverse individuen" onlangs getracht een vergunning in handen te krijgen voor het transport van "gevaarlijke stoffen". Het ging daarbij mogelijk om de voorbereiding van zelfmoordaanslagen met vrachtwagens volgeladen met chemicaliën.

Het vliegverbod voor sproeivliegtuigjes is gisteren opgeheven. In het FBI-onderzoek was naar voren gekomen dat zelfmoordpiloot Mohammed Atta (33), die aan boord zat van het eerste gekaapte vliegtuig dat het World Trade Center in New York doorboorde, bij de overheid een lening had aangevraagd voor de aankoop van een sproeivliegtuig, dat hij mogelijk wilde gebruiken voor de verspreiding van uiterst dodelijke chemische of biologische wapens.

Op de dag van de aanslagen bevond zeker een terrorist zich al in de cockpit van één van de vier gekaapte toestellen, zo is gisteren bekend geworden. De zelfmoord-piloot werd volgens onderzoeksbronnen door de bemanning uitgenodigd bij het opstijgen plaats te nemen in de cockpit, omdat hij zich had voorgesteld als professionele vlieger.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 26 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.