De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 26 september 2001  
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Nieuwsportaal
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Schiphol krijgt fiat van rechter voor onteigening
Geen bestaansrecht
voor het Bulderbos

Van een onzer verslaggevers

   
 

HAARLEMMERMEER - Schiphol mag van de rechter de ontbrekende grond voor aanleg van de vijfde start- en landingsbaan onteigenen. Boze milieuactivisten zijn direct een permanente bewaking van het protestbos nabij Hoofddorp begonnen.

Ontruiming van het kleine lapje grond door de uitspraak van de rechter nog niet meteen mogelijk. Het zogenoemde Bulderbos, dat de vijfde baan al zeven jaar de voet dwars zet, is eigendom van 350 organisaties en particulieren. Zij willen vanwege milieubezwaren uitbreiding van de luchthaven tegengaan.

Om het terrein van ruim 1100 vierkante meter te kunnen onteigenen schakelde Schiphol de rechter in. Die oordeelde gisteren dat nu definitief vaststaat wat de omvang van het terrein wordt, onteigening moet worden toegestaan.

De directie van Schiphol verwacht dat de ontruiming van het terrein nog dit jaar mogelijk wordt. "De planning van de werkzaamheden komt dan niet meer in gevaar. De baan moet in 2003 klaar zijn", zegt een woordvoerster.

Actievoerders kunnen de aanleg nog vertragen door bij de rechter in beroep te gaan tegen de feitelijke ontruiming. Organisatie Milieudefensie heeft een groot aantal mensen bereid gevonden op het terrein de wacht te houden. Sinds een paar dagen hebben de eigenaren in het Bulderbos hun kamp ingericht.

Voorlopig duurt die wake tot 8 oktober als de Tweede Kamer zich uitspreekt over de Luchtvaartwet. Die regelt ook de milieuvergunning voor de uitbreiding van Schiphol. Zolang een milieuvergunning ontbreekt mag de nieuwe Schipholbaan niet gebruikt worden.

Schiphol zegt dat de uitbreiding de geluidsoverlast in Amsterdam en Amstelveen sterk zal verminderen. Het vliegverkeer kan straks over betrekkelijk dun bevolkt gebied afgewikkeld worden, aldus de luchthavendirectie.

Ontruimen

Het langdurig verblijf van actievoerders in het Bulderbos blijkt tegen de afspraak met de gemeente Haarlemmermeer. Burgemeester J. van Houwelingen gaf Milieudefensie slechts vergunning voor een tijdelijk kampement dat gisteren beëindigd zou worden. De actie tot 8 oktober is tegen de afspraak. De burgemeester overweegt vandaag of hij het terrein zal laten ontruimen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 26 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.