De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 26 september 2001  
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Nieuwsportaal
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Ouders Jessica Laven blij met dood Michel S.
Pedofiele wurger dood
na ongeval in gevang

door John van den Heuvel

   
 

BEVERWIJK - Meervoudig kindermoordenaar Michel S. (50) , onder meer verkrachter en wurger van de elfjarige Jessica Laven uit Blokker, is dood. De ex-vrachtwagenchauffeur uit Assen bezweek gisteren aan brandwonden die hij vorige week opliep in de Scheveningse strafgevangenis. Op zijn overlijden is door nabestaanden van zijn slachtoffertjes verheugd gereageerd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Meervoudig kindermoordenaar Michel S. (50) is dood. (Foto: jvc)
S. zat een straf uit van 20 jaar en tbs wegens moord op drie kinderen. Op dinsdag 18 september was hij in de werkplaats van de gevangenis bezig met arbeidstherapie, toen S. een fles terpentine zou hebben omgegooid. Daardoor raakte hij in paniek en stootte een TL-buis stuk. Hierdoor zou kortsluiting zijn ontstaan waardoor hij volgens getuigen in een mum van tijd in lichterlaaie stond.

Bewaarders en medegedetineerden probeerden de vlammen te blussen, maar konden niet voorkomen dat de kindermoordenaar over zijn hele lichaam zware brandwonden opliep. Omdat S. voor meer dan 60 procent was verbrand, werd hij overgebracht naar het brandwondencentrum in Beverwijk, waar hij gisteren overleed.

Zwijgzaam

Over de precieze toedracht is justitie zwijgzaam. Volgens een woordvoerder staat vast dat S. geen slachtoffer van een aanslag was of zelfmoord pleegde. Justitie zegt geen verdere details te willen geven uit piëteit met de nabestaanden van Michel S.

"Het was een noodlottig ongeluk. Niets meer en niets minder. Dat is ook de reden dat de arbeidsinspectie een onderzoek instelt", aldus de woordvoerder, die geen antwoord wil geven op de vraag hoe het mogelijk is dat gedetineerden in de gevangenis met brandgevaarlijke stoffen aan het werk zijn.

De advocaat van S., mr. Hans Anker, zegt op dit moment niet aan de lezing van justitie te twijfelen. "We zijn steeds correct op de hoogte gehouden en wachten het eerst politieonderzoek af", aldus Anker, die S. in het ziekenhuis nog een brief stuurde om hem "een hart onder de riem te steken". Volgens de advocaat was de lichamelijke conditie van zijn cliënt door de brandwonden zo slecht geworden, dat hij geen kans had te overleven. "De artsen wilden hem nog opereren, maar zijn hart was niet sterk genoeg", aldus Anker.

Volgens de advocaat is hij door de zus van S. gevraagd te helpen bij de begrafenis. Bij mr. Anker was gisteren niet bekend of Michel S. nog een laatste wilsbeschikking heeft vastgelegd.

Vlag uit

De ouders van Jessica Laven hebben met 'grote blijdschap' kennisgenomen van het overlijden van Michel S., de moordenaar van hun dochter. "We zijn blij dat die man dood is," aldus Aad Laven. "We hebben inmiddels de vlag uitgehangen en ook onze buren reageerden verheugd op het nieuws. Eindelijk gerechtigheid. Natuurlijk zal ons leed er niet door verzachten. Toen die man nog leefde gebeurde er iedere keer wel weer iets rondom zijn persoon, waarbij wij ongewild werden betrokken. We kunnen het boek nu eindelijk afsluiten en doorgaan met ons leven. Wij krijgen Jessica nooit terug, maar ik gun Michel S. van harte hoe hij nu aan zijn einde is gekomen. Het is misschien heel hard om blij te zijn als iemand dood is. Normaal gesproken zou je daar niet de vlag voor uithangen." "

Volgens Aad Laven is de dood van Michel S. wel betreurenswaardig als hij inderdaad, zoals vermoed, nog meer kinderen om het leven heeft gebracht. "Dat komt dan nooit meer boven water. Vooral voor de ouders van die kinderen is dat verschrikkelijk."

Michel S. was één van 's lands meest gehate kindermoordenaars. Hij lokte op 27 juli '91 Jessica Laven uit het Noord-Hollandse Blokker uit een zwembad in Zwaag. Naderhand werd zij gewurgd teruggevonden in de buurt van de Groningse grensplaats Nieuweschans. Tijdens de verhoren bekende S. ook de dertienjarige Duitse scholier Marco Weisser en de tienjarige Salim Thattil uit het Duitse Neustadt an der Weinstrasse te hebben gewurgd. Michel S. had de kinderen bovendien seksueel misbruikt.

Eerder dit jaar werd S. ook door de Belgische justitie onder vuur genomen vanwege zijn veronderstelde betrokkenheid bij de dood van de tienjarige Nathalie Geijsbregts uit Leefdaal, die in '91 spoorloos verdween. De recherche was over S.'s mogelijke betrokkenheid getipt door Sjaak H., een lid van de beruchte bende van Venlo. Volgens H. had Michel S. tegenover hem de moord op Nathalie Geijsbrechts bekend. De Venlose crimineel eiste vervolgens overplaatsing, omdat hij in de bajes niet meer met S. wenste te worden geconfronteerd.

S. werd door justitie van nog meer kindermoorden verdacht. Zo werd hij uitvoerig verhoord over de verdwijning van Cheryll Moriën uit IJmuiden, maar S. ontkende hardnekkig iedere betrokkenheid. De kindermoordenaar kwam eerder deze maand nog in het nieuws, toen via deze krant uitlekte dat hij tijdens zijn detentie jarenlang een wao-uitkering genoot. De Assenaar streek zo tonnen aan uitkeringsgeld op. Als reactie lieten de ouders van Jessica Laven weten te overwegen het geld van S. terug te vorderen.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 26 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.