De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
Begroting 2002
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  'Utreg' viert feest
   
 

UTRECHT - Ze werden nog net niet in een gouden koets het veld opgereden, maar het scheelde dan ook bitter weinig. FC Utrecht maakte, nee vierde, gisteravond zijn rentree in Europa. Het werd een gedenkwaardige avond in het nieuwe Galgenwaard waar de 13.000 fans al uren voor het UEFA-Cupduel tegen Grazer AK volslagen uit hun bol gingen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (150x100, 3kb)
Dirk Kuyt en Igor Gluscevic.
Tot op de Dom moet het 'Forza Utreg, olé, olé, olé,' te horen zijn geweest. Het werd een spektakel zoals dat hoort bij een club als 'Utreg'. Het zijn - met de Belgische indiaan Stijn Vreven als aanstekelijke vuurvreter - mannen die tijdens zo'n speciaal cupavondje het gras tot op de laatste millimeter willen opvreten. Bij rust keken de Oostenrijkers al tegen een 2-0 achterstand aan. Een score die uitgebouwd werd naar 3-0.

Dat heel Utrecht in de startblokken stond om de terugkeer op het Europese front luister bij te zitten was dus niet zo vreemd. Als de vierde stad van Nederland hoor je vrijwel elk jaar internationaal gezien je gezicht tegen het venster te drukken. Dat zit er nu aan te komen met het in aanbouw zijnde stadion waar big-business tegenwoordig het sleutelwoord is. Het dolenthousiaste publiek doet, vooral in thuiswedstrijden, wel zijn best.

Op 23 oktober 1991 speelde Utrecht, toen onder Ab Fafié, zijn laatste EC-duel. Thuis werd het 1-3 tegen Real Madrid. Maar een insider herinnerde zich nog heel goed, dat Wlodi Smolarek 1-0 scoorde tegen de Koninklijken. "Het stadion leek bij die goal wel 30 centimeter omhoog te komen, zo ongelooflijk was de sfeer op dat moment." Tegen Grazer AK was alles er opgericht om gelijk gehakt van de Oostenrijkers te maken. De storm was enorm, de instelling meer dan perfect en een ambiance om van te watertanden. Een leek kon toen al zien dat Graz, dat in het weekend zijn trainer nog een zenuwinstorting bezorgde door tegen Tirol met 7-0 te verliezen, in Utrecht in een fascinerende pot onderuit zou gaan. Alleen de vraag was met hoeveel.

Het duurde even voor dat de Galgenwaard voor de eerste maal de wave door het stadion liet gaan. Maar na twintig minuten kon het feest pas goed losbarsten, toen Dave van den Bergh met zijn chocoladebeen doelman Franz Almer het nakijken gaf. Een kwartier later was het in hartje Nederland compleet circus. Nu was het Stefaan Thange die uit een voorzet van Van den Bergh met een schitterende kopbal het net vond. De klus was geklaard; iedereen werd gekker en gekker. Helemaal toen Igor Gluscevic direct na rust de 3-0 op het bord toverde.

De negentiende EC-wedstrijd in het bestaan van FC Utrecht kon dus niet meer stuk. Het werd een uiterst spectaculaire avond. En speciaal voor Robert Roest, die er als enige Utrechter tien jaar geleden nog bij was tegen Real Madrid. De return volgende week in het Arnold Schwarzenegger-stadion belooft een formaliteit te worden. Maar tussen FC Utrecht uit of thuis bestaat een groot verschil. Dat bleek gisteravond. Want eigenlijk speelde 'Utreg' op deze reusachtige rentree in Europa met twaalf man. Want Utrecht bestaat niet uit elf spelers, een trainer en een voorzitter, maar is van de hele stad waar, zoals gisteravond, altijd wel wat aan de hand is.

Daar kan Grazer AK inmiddels over meepraten...

FC Utrecht (Ned) - Grazer AK (Oos) 3-0 (2-0). 21. Van den Bergh 1-0, 35. Tanghe 2-0, 49. Gluscevic 3-0. Scheidsrechter: Attard (Mal). Toeschouwers: 13.500. Gele kaart: Vreven (FC Utrecht), Kulovits (Grazer AK).

FC Utrecht: Wapenaar; Vreven, Zwaanswijk, Roest en Bosschaart; Tanghe, De Jong (90. Jochemsen), Arts (72. Van Mol) en Van den Bergh; Gluscevic (85. Touzani) en Kuyt. Grazer AK: Almer; Ramusch (78. Bazina), Akoto, Tokic en Dmitrovic; Kulovits, Ceh, Amerhauser en Pamic (67. Aufhauser); Brunmayer (80. Tutu) en Akwuegbu.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.