De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
Begroting 2002
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Fluitconcert voor Ajax na 2-0 zege
   
 

AMSTERDAM - Zonder problemen en zonder groots spel heeft Ajax de basis gelegd voor de tweede ronde van de UEFA Cup. Een schrale troost na de vroegtijdige uitschakeling voor de Champions League. Zoals verwacht werd de Cypriotische bekerwinnaar en nummer zes van de competitie, Apollon Limassol, simpel opzij gezet: 2-0. Tijdens een 'toeristisch' vierdaagse trip volgende week naar het zonnige eiland Cyprus in de Middellandse Zee dient Ajax voor de formaliteit nog even de return van negentig minuten af te werken alvorens het misschien eens serieus aan de bak moet in het Europese troosttoernooi.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Zlatan Ibrahimovic scoort de 1-0.
Snel scoren want daarmee dwing je een ultradefensieve tegenstander de defensieve stellingen te verlaten en krijg je vanzelf de ruimte om te komen tot een grote score. Zo vertalen trainers van grote clubs het vaak vooraf als tegen een voetbaldwerg wordt gespeeld. Ajax-trainer Co Adriaanse vormde daarop geen uitzondering aan de vooravond van het duel in de eerste ronde van de UEFA Cup tegen Apollon Limassol. Hij werd op zijn wenken bediend. In de vierde minuut schoof Filippos Filoppou de bal vriendelijk in de voeten van Zlatan Ibrahimovic, die simpel 1-0 scoorde.

Het publiek ging er eens lekker voor zitten. Tien, tien klonk het begrijpelijkerwijs en ook Adriaanse leunde gerust achterover op de bank met het telraam op schoot. Tot de tiende minuut toen die vriendelijk Filoppou zomaar dwars over het veld kon lopen. Na zeventig meter waren de longen van de Cyprioot leeg en alleen voor Fred Grim schoof hij dodelijk vermoeid de bal naast het doel van Ajax.

De Amsterdammers vatten het op als een waarschuwing. In plaats van het tempo op te schroeven, Apollon onder zware druk te zetten, ging de Ajacieden op zeker. Vanuit de achterste lijn werd slechts sporadisch assistentie verleend aan de aanval. Neem daarbij de te slordige passing en het is duidelijk dat het telraam weer kon worden opgeborgen.

In plaats daarvan zwol het gefluit aan naarmate de eerste helft vorderde. Evenals de smeekbedes 'voetballuh, voetballuh, voetballuh' en 'wij willen voetbal zien'. De paar verdwaalde afstandsschoten naast het doel van Sovronis Avgusti deden die geluiden allerminst verstommen, zodat de ploeg van Co Adriaanse na 45 minuten op een terecht vernietigend fluitconcert werd getrakteerd.

Direct bij het begin van de tweede helft keerde Maxwell terug in het elftal voor verdediger Johnny Heitinga. De Braziliaan had vanwege Apollon Limassols zwakte in eerste instantie zijn plaats af moeten staan aan de meer offensieve Ahmed 'Mido' Hossam. Alleen had het logischer geweest als het verdediger Andr' Bergdolmo zijn plaats had gekost. Maar met de komst van Maxwell ging Mido linksbuiten spelen en werd Wamberto van een positie achter de spitsen naar de rechterflank gedirigeerd. Ineens, en sinds lange tijd, had Ajax weer eens twee vleugels en kwam het na een uur op 2-0.

Wamberto zette voor vanaf rechts en Nikos Machlas kopte knap in. Het bleek niet het sein om alsnog een monsterscore te realiseren. Gelukkig voor Ajax ontdekten de toeschouwers de vlaggetjes op hun stoel en begonnen daar uit balorigheid maar mee te zwaaien want de Ajacieden waren toch niet in staat voor vermaak te zorgen via het voetbal. Het afsluitende fluitconcert benadrukte dit nog maar eens.

Ajax (Ned) - Apollon (Cyp) 2-0 (1-0). 4. Ibrahimovic 1-0, 60. Machlas 2-0. Scheidsrechter: Stanisic (Joe). Toeschouwers: 20.000.

Ajax: Grim; Trabelsi, Chivu, Heitinga (46. Maxwell) en Bergdolmo; Wamberto, Yakubu, Van der Vaart en Hossam (65. Knopper); Ibrahimovic en Machlas (76. Van der Meyde).

Apollon: Avgusti; Marangos, Filoppou, Spolijaric en Theofilou; Papakyriakou (80. Panayiotou), Aresti (68. Pittas), Gais en Dobrasinovic; Miserdovski (60. Zubarev) en Kavazis.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.