AMSTERDAM - De afkoeling van de wereldeconomie en de malaise in de computer- en telecomsector blijven Philips parten spelen. De elektronicagigant verwacht dat de inkomsten van zijn verlieslijdende halfgeleiderdivisie in het huidige kwartaal 17 tot 18% lager zullen uitkomen dan in het tweede kwartaal van dit jaar. Het concern ging eerder uit van een omzetdaling van maximaal 10%.
In het tweede kwartaal heeft Philips de omzet van de halfgeleiderdivisie ook al zien teruglopen met 19% ten opzichte van dezelfde periode in 2000. Om de problemen aan te pakken, zal in het lopende halfjaar een nieuwe herstructurering worden doorgevoerd bij dit onderdeel.
Daarbij zullen arbeidsplaatsen verloren gaan. Volgens het concern is het echter niet de bedoeling meer banen te schrappen dan eerder aangekondigd.
Voor de reorganisatie bij de halfgeleiderdivisie neemt het elektronicaconcern een voorziening van 110 miljoen. Dat is 10 miljoen meer dan Philips bij de presentatie van de halfjaarcijfers heeft aangekondigd.
In totaal neemt het concern dit jaar ongeveer 1 miljard aan voorzieningen. Daardoor moet Philips vrijwel zeker 2001 afsluiten met rode cijfers.
Ondanks de malaise kijkt Philips-topman Arthur van der Poel enigszins optimistisch naar de komende maanden. Volgens hem brengen klanten hun chipvoorraden niet verder terug.
Ook krijgt Philips op dit moment meer orders binnen voor de productie van halfgeleiders dan eerder dit jaar. "Als gevolg hiervan zal de bezettingsgraad van onze fabrieken in het vierde kwartaal naar verwachting hoger zijn dan in het derde kwartaal", zei Van der Poel .
Van der Poel wil niet aangeven welke invloed de dramatische gebeurtenissen in de VS zullen hebben op de halfgeleiderdivisie. Als het consumentenvertrouwen daar onderuitgaat, en de Amerikanen minder kerstinkopen doen, kan dat vervelende gevolgen hebben voor Philips.
Analist Peter Olofsen (Effectenbank Stroeve) verwacht dat Philips door de verlieslijdende divisies halfgeleiders, componenten en consumentenelektronica ook als geheel rode cijfers zal moeten rapporteren over het derde kwartaal. Dat de halfgeleiderdivisie - goed voor circa 15% van de concernomzet - minder inkomsten verwacht en een voorziening neemt, zal volgens hem tot een nog hoger verlies leiden. Hoe diep Philips in de rode cijfers zal duiken, kan de analist niet precies zeggen. "Dat hangt ook af van hoeveel voorzieningen er exact worden genomen."
Belangrijker vindt Olofsen hoe Philips het in het vierde kwartaal gaat doen. "Dat is traditioneel een sterk kwartaal voor Philips. Het is ook een belangrijke periode, omdat tot de aanvallen in de VS velen ervan zijn uitgegaan dat de markt in het vierde kwartaal weer zou aantrekken."