NEW YORK - Voorzitter Alan Greenspan van de Federal Reserve vertrouwt erop dat de Amerikaanse economie de miljardenschade van de terreuraanvallen te boven komt. Volgens Greenspan blijven de langetermijnvooruitzichten voor de VS-economie gunstig. Hij verklaarde dat gisteravond tegenover de bankencommissie van de Senaat.
"Het fundament van onze vrije maatschappij blijft sterk", aldus Greenspan die zijn vertrouwen uitsprak in een 'herstel en groei van de welvaart'. Ook minister van Financiën Paul O'Neill probeerde de markten een hart onder de riem te steken door een positieve visie te etaleren. Wel signaleerde hij een daling van de landelijke consumentenuitgaven van 20% sinds de aanslagen.
Op korte termijn zijn de economische naweeën van de horror door het hele land pijnlijk voelbaar, zo gaf ook Greenspan toe. De Fed, het stelsel van centrale banken, wil echter niet te hard van stapel lopen met noodmaatregelen in de vorm van nieuwe belastingverlagingen of financiële reddingsoperaties. Greenspan riep de Senaat op geduld te betrachten.
Intussen lijkt de luchtvaartindustrie af te stevenen op een bankroet, kijkt de toeristensector tegen massale verliezen aan en dreigt op Broadway in New York het doek te vallen voor diverse bekende musicals zoals 'Les Miserables'.
Tienduizenden Amerikanen zijn deze week op straat gezet door luchtvaartconcerns die te kampen hebben met een vloedgolf aan annuleringen, sterk gestegen kosten voor veiligheid en hogere verzekeringspremies. Gevreesd wordt voor in totaal 100.000 ontslagen.
De gevolgen zijn niet alleen merkbaar in New York, waar Continental Airlines met als uitvalsbasis het vliegveld van Newark zware klappen oploopt, maar ook in het noordwesten van de VS. In Seattle maakte 's werelds grootste vliegtuigfabrikant Boeing eerder deze week bekend twintig à dertig procent van zijn personeelsbestand te schrappen wegens verlies aan orders. Het gaat vermoedelijk om 30.000 werknemers.
American Airlines en United Airlines zetten ieder 20.000 mensen op straat. Boeings van beide maatschappijen waren betrokken bij de aanslagen. En de misère sloeg gisteren over naar Europa: British Airways kondigde aan dat 7000 banen verdwijnen. In de VS zal verder naar verwachting ook Northwest Airlines ontslagen bekendmaken.
Het Witte Huis is bereid $5 miljard vrij te maken voor directe noodhulp, maar weigert vooralsnog de door luchtvaartmaatschappijen verzochte $12,5 miljard op tafel te leggen voor garanties van leningen. De regering-Bush zal verder wel $3 miljard beschikbaar stellen voor de financiering van veiligheidsmaatregelen. Het bedrag is afkomstig uit het totale pakket van $40 miljard bestemd voor noodhulp en vergelding.
New York is in de nasleep van de terreur het zwaarst getroffen. Niet alleen de skyline van de Big Apple, maar ook de economie van de stad is danig verminkt. Binnen- en buitenlandse toeristen blijven massaal weg; het aantal boekingen is met maar liefst 50% gekelderd. Het wereldberoemde Plaza Hotel bij Central Park overweegt de befaamde Oak Bar te sluiten wegens gebrek aan klandizie. En een woordvoerder van Marriot Hotels, dat een vijfsterrenhotel bij de vernietiging van het World Trade Center kwijtraakte, vreest 'kolossale verliezen' voor de hele hotelsector in de stad. De gevolgen kunnen funest zijn voor Manhattan, dat aan de vooravond staat van het kerstseizoen.
Op Broadway hebben inmiddels al vier slechtlopende shows de deuren moeten sluiten en nu dreigt ook het licht uit te gaan voor bekende musicals. Naast 'Les Miserables' gaat het om onder meer 'Chicago', 'Phantom of the Opera' en 'Aida'. De shows hebben de omzet sinds vorige week fors zien dalen. Zo is de weekomzet van Disney-show 'Aida' gedaald van $800.000 naar $250.000. In een poging de ondergang van de shows te redden wordt een reductie van het aantal voorstellingen overwogen, alsmede een forse salariskorting voor de artiesten.
Zie T29:
Ruding voorspelt recessie VS