De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
VS onder vuur
Begroting 2002
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  EU-vuist tegen terreur
pas in december

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De Europese Unie kan pas op zijn vroegst begin december een echte vuist maken tegen grensoverschrijdend terrorisme met een aanhoudingsbevel voor de gehele EU, maar al te veel moet hier niet van worden verwacht, zo is duidelijk geworden tijdens het beraad van de EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken gisteren in Brussel.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x290, 38kb)
(Foto: ANP)
Een aantal landen moet hiervoor de grondwet wijzigen en de meeste landen, waaronder Nederland, willen eerst meer overleg. "Er zijn vergrijpen die in het buitenland strafbaar zijn en in Nederland niet. Dan kun je toch slecht iemand bij ons aanhouden en uitleveren. Er zitten hier nog vele haken en ogen aan", aldus minister Korthals (Justitie).

Vandaag praten de Europese regeringsleiders over het Europese antwoord op de aanslagen in de VS, over veiligheidsmaatregelen op de langere termijn en de Europese bijdrage bij een Amerikaanse vergelding.

De EU-ministers werden het gisteren wel eens over enkele praktische maatregelen in de strijd tegen het terrorisme. Hierbij werd een succesje geboekt in de strijd tegen de financiering van terrorisme via de belastingparadijzen.

Na een interventie van de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken Klaas de Vries beloofden Luxemburg en Oostenrijk hun bankgeheim dermate aan te passen dat wél opening van zaken wordt gegeven als er zeer ernstige vermoedens zijn dat het om terroristische geldstromen gaat.

Justitie is bij uitstek een terrein waarop landen hechten aan een eigen koers. Nederland heeft om die reden dan ook moeite met de invoering van vaste minimumstraffen voor terrorisme omdat daarmee de nationale bevoegdheden in het geding komen. Wel willen de bewindslieden dat Europol in Den Haag beter gaat communiceren met de Amerikaanse FBI.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.